Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Hun-magyar múzeummá alakítanák a Vajdahunyadvár egy részét

Az áltudományos nézetek nagy kedvelője, Kásler Miklós EMMI miniszter által gründolt Magyarságkutató Intézet vetett szemet a városligeti épület egy részére, derül ki a HVG birtokába került kormányelőterjesztésből.

Az úgy tűnik,  egyáltalán nem zavarja az előterjesztés készítőit, hogy az Alpár Ignác által tervezett 120 éves épületben 1898 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításai láthatók, egyszerűen einstandolnák a múzeum egy részét, hogy ott kedvenc áltudományos nézeteiket népszerűsítsék.

Az előterjesztést jegyző Horváth-Lugossy Gábor, az idén felállított, több mint 800 millióból gazdálkodó  Magyarságkutató Intézet főigazgatója a HVG szerint főleg társasházkezelésben járatos jogász, kutatói múlttal nem rendelkezik. Ez azonban úgy tűnik egyáltalán nem gátja a nagyszabású, a Városligetben manifesztálódó múzeum "tudatformáló" terveinek.

Az előterjesztés szerint a hun-magyar múzeumnak azért kell a Városligetbe kerülni, mert itt, az új, kiépülőben lévő turisztikai központban, a hazai látogatók mellett a külföldieket is meg lehet győzni a magyarság nagyságáról. "Cél, hogy a hozzánk látogató turisták új információkkal, tudattal hagyják el Magyarországot, amelyre ezentúl a ’szocialista blokk’ helyett Európa szervező, Európát mindannyiszor megvédő, erős magyar államra gondoljanak, amely országnak és népnek elismerés, és tisztelet jár” – olvasható a javaslatban.

Azt sem titikolják az előterjesztést jegyzők, hogy céljuk a magyarságtudat formálása, elsősorban a fogékony, gyermekkorú és fiatal (3-30 éves) korosztályban. Ehhez minden eszközt igénybe vennének, többek között a Vajdahunyadvárban kialakítandó interaktív kiállítást is e cél szolgálatába állítanák.


A Mezőgazdasági Múzeum kiköltöztetése az attraktív városligeti ingatlanból már többször szóba került. A II. világháború után a kommunista úttörőmozgalom vetett szemet a palotára, akkor azonban némi intermezzo után a múzeum folytathatta működését az épületben. 2010 után azonban újra felerősödtek a múzeum elköltözését szorgalmazó hangok. Szóba került a turisztikai hasznosítás, kaszinó vagy hotel formájában, esetleg gasztronómiai centrumként, de voltak olyan kormányzati tényezők, akik Trianon múzeumot szerettek volna az Alpár-épületbe költöztetni. A Vajdahunyadvár épületét jelenleg birtokló Agrárminisztérium nincs elragadtatva az ötlettől, ők szeretnék a Mezőgazdasági Múzeum zavartalan működését továbbra is fenntartani. Kérdés, melyik tárca lesz erősebb, és a kormány zöld utat ad-e a mese-, monda-és hiedelmvilág tárgykörébe tartozó magyar eredetlegendák széles körű terjesztésének.

forrás: HVG.hu

Városliget intézményei