Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Megindult a lobbi a Liget beépítéséért

Kormányközeli szervezetek egymás után szólalnak fel a Liget projekt befejezéséért. Az időzítés nem véletlen: ma zárul a Városligeti Építési Szabályzat partnerségi véleményezése, jövő héten pedig az FKT elé megy a rendelettervezet. A kormányközeli szervezetek valószínűleg a miniszterelnöknek készítik elő a terepet, hogy visszatáncolhasson a Karácsony Gergelynek tett  ígéretéből.

A kormány semmi olyat nem épít meg, amit a főváros nem akar - így hangzott Orbán Viktor ígérete néhány nappal az októberi önkormányzati választások után. Erre Fürjes Balázs még rátett egy lapáttal, aki azt mondta, lehet, hogy bontások is lesznek. A főváros végül úgy döntött, képviselve a fővárosiak több éve figyelmen kívül hagyott kérését, nem engedélyezi a Városliget területén felépíteni azokat az épületeket, amelyek kivitelezése még nem kezdődött el.

A Liget projekt szülőatyja, Baán László láthatóan nagyon nehezen emészti meg a presztizsveszteséget, amit a projekt részleges leállítása miatt elszenvedett. Előbb egy nagykanizsai nyugdíjas aláírásgyűjtési magánakcióját karolták fel, interjúkat készítettek, a fővárosba utaztatták  a szemmel láthatóan a projektről nem sokat tudó férfit, azonban a rengeteg facebookos hirdetés, illetve médiakampány ellenére sem tudtak 50 000 aláírásnál többet összeszedni.

Hasonló sorsra jutott a CÖF kezdeményezése is, ők arra buzdították híveiket, hogy az építési szabályzat lakossági fórumán kapcsolódjanak be a vitába, ám ez a felhívás is hidegen hagyta a kormánypárti híveket, mindössze ketten hallatták a hangjukat a fórumon.

Ezután a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila szólalt meg a Városligeti Színház megépítése ügyében. Úgy tűnik Vidnyánszkyt az illetékesek nem tájékoztatták, hogy a színház tervezését maga a Városliget zrt állíttatta le több mint 2 éve. Felmerült ugyanis, hogy a Dózsa György út forgalmát a városligeti szakaszon föld alá vinnék, ezért szükséges a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor csomópont átépítése, így azonban a színháznak nem lenne helye.

Érdekes volt a Nagycsaládosok Egyesületének megszólalása. Tőlük annyira futotta, hogy a Liget a családoké, és ők szeretnének majd egy kiállítás megtekintése után a Ligetben sétálni. Úgy tűnik ez az óhajuk egybecseng azokéval, akik ellenzik a Liget beépítését, hiszen ők is sétálni, kikapcsolódni szeretnének a Ligetben. A Nagycsaládosok Egyesülete egyébként minden, a park megújulásával kapcsolatos fórumra kapott meghívót, de egyszer sem mentek el, illetve - sok szervezettel szemben -  egyetlen javaslatot sem küldtek a park tervezésével kapcsolatban..

Természetesen a Műcsarnok felett diszponáló MMA sem maradt ki a sorból. Ők azt remélik, a kormány befejezi a széleskörű társadalmi egyeztetés folytán kialakult konszenzuson nyugvó projektet. Nehéz ugyanakkor elhinni, hogy az MMA-nál senki nem hallott arról, hogy a Liget projekt helyszínéről semmilyen egyeztetés, még parlamenti bizottsági vita sem volt. A helyszínt ugyanis egy egyéni képviselői idítvánnyal benyújtott törvény döntötte el. A szakmai szervezetek - Magyar Tájépítészek Szövetsége, Építészkamara tájépítész tagozata, Levegő Munkacsoport, Városvédő Egyesület... - pont az elmaradt egyeztetéseket hiányolja a projekt kezdete óta.

A legviccesebbre a Magyar Írószövetség nyílt levele sikerült. Ők azzal indokolták a Városliget beépítésének szükségességét, hogy a szövetség székháza két földalatti megállóra van a Ligettől, valamint, hogy az írók gyakran merítenek ihletet képzőművészeti alkotásokból. Az Írószövetség választmányának tagja többek között L Simon László kormányzati kultúrpolitikus, aki erősen lobbizott korábban is a Liget projekt mellett, valamint Demeter Szilárd és Orbán János Dénes, a jobboldali irodalompolitika két meghatározó alakja is.


Emlékeztetőül: Baánéknak korábban már volt egy rosszul elsült kísérletük: még a projekt kezdetén, a hatalmas lakossági felháborodás lenyomására ellen-aláírásgyűjtésbe kezdtek. A listán prominens nevek álltak ki a projekt mellett, de a média néhány óra altt feltárta, hogy az aláírók egy része anyagilag érdekelt - tanácsadóként, szerződéses viszonyban - a projektben, vagy Baán László beosztottja.

Városliget intézményei