Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Liget ügyben nem alkuszunk - nem haladnak a tárgyalások

Liget ügyben nem alkuszunk - üzente tegnap Kerpel Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV műsorában. A főváros és a kormányzati szereplők közötti tárgyalások nem haladnak, illetékesek nyilatkozataiból szedtük össze, hogy miért.

A főváros az év elején változtatási tilalmat rendelt el a Városliget teljes területére, amit az országgyűlés egy salátatörvénybe rejtve, visszamenőleges hatállyal eltörölt, azaz kivette a főváros kezéből azt a lehetőséget, hogy saját tulajdonán, az új építési szabályzat elkészültéig konzerválja a jelenleg kialakult állapotokat.

A Városligeti Építési Szabályzat módosítása komoly indulatokat kavart a beruházást pártolók oldalán. Kormányközeli szervezetek egymás után adnak ki nyilatkozatokat, nyílt leveleket a szabályozással kapcsolatban. Hogy érdemben, a meghatározott formulát követve, a Városépítési Osztály címére küldjék el a konkrét észrevételeiket, arra egyedül a CÖF vette a fáradságot, a többiek Karácsony Gergely főpolgármesternek címezve, az MTI-hez eljuttatva tesznek politikai nyilatkozatokat. A nyilatkozatok vezérfonala az, hogy kultúraellenes a főváros vezetése, mert nem enged a 200 éves történeti közparkba további betonmunstromokat felhúzni. A közlemények íróiban fel sem vetődik, hogy esetleg más helyszínen, netán a Ferencváros polgármestere által ajánlott rehabilitálandó rozsdaövezetben, vagy a Nyugati pályaudvar mögötti telken is lehetne építkezni.

Ugyanakkor tervben volt egy egyeztetés a főváros illetve a beruházást levezénylő Városliget zrt között. A főváros ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgyalásokon az érintett, a Városligetet övező kerületek képviselői mellett a Liget beépítése ellen küzdő civilek szószólója is részt vegyen. Ez utóbbi szerepre a főváros egy építési jogban tájékozott jogászt kért fel, a Városliget zrt viszont egyértelművé tette, hogy ebben a formában nem ül le tárgyalni a fővárossal.

Az építési szabályzat módosításának partnerségi egyeztetése egyébként nagy érdeklődés mellett zajlott. Hogy a beérkezett észrevételekből, javaslatokból a főváros végül mit fogad be, az szakmai mérlegelés kérdése (emlékeztetőül az előző városvezetés egyetlen érdemi javaslatot sem fogadott be a lakossági észrevételekből)

Kerpel Fronius Gábor tegnap az ATV esti adásában azt mondta, nem lesznek a két fél között háttértárgyalások, a Liget ügye ugyanis nem alku tárgya. Ma reggeli hír, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lemondta a jövő keddre tervezett Közfejlesztések Tanácsának ülését, ahol a Városliget Építési Szabályzat módosítása is téma lett volna.

 

Városliget intézményei