Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Megsemmisült, elbontott szobrok 2

 

KAGYLÓS NŐ SZOBOR
Kisfaludy Strobl Zsigmond műkő szobra a Széchenyi Fürdő strandján állt kb. 1970-ig. Ekkor ismeretlen helyre szállították.
 
KERTÉSZLÁNYOK
A Borszéky Frigyes által készített, kb. 100 cm-es nyerskő talapzaton lévő két leányalak, mely közül az egyik állt, kezében öntözőkannával, a másik térdepelt, valaha a Virágkiállítás területén (nagyjából a mai Királydomb) volt látható. A szobor 1944-ben Budapest ostromakor megsemmisült.
KISFIÚ KORSÓVAL
A kb. 80 cm-es kő talapzaton álló, 150 cm-es, kerámiából formált kisfiú szobor, előtte hattyúval 1945 januárjában pusztult el. A volt Virágkiállítás területén (nagyjából a mai Királydomb) állt.
 
KORSÓS NŐ DELFINEN LOVAGOLÓ PUTTÓVAL
Tóth István 1927-ben gipszből készített szobra egy ülő női aktot ábrázolt, aki jobb válla előtt két kézzel korsót tart, jobb oldalán delfinen lovagoló gyermek (puttó) volt látható. A szobor a Széchenyi Fürdő földszinti ivócsarnokában állt. A II. világháborúban megsemmisült.
 
KORSÓS NŐI VÍZKÖPŐ
A Széchenyi Fürdőben látható, 1927-ben készült 100 cm-es alapzaton álló 200 cm magas műkőből készült korsós női fél akt vízköpővel dr Medgyessy Ferenc munkája. A szobrot a főváros rendelte a fürdő számára. A második világháború alatt megsérült.
 
LENIN (Pátzay Pál alkotása)
Felavatására 1965-ben került sor a Dózsa György úton, nem messze a hajdani Sztálin szobortól. Az alkotás szakított a koábbi heroizáló hagyományokkal, egy lágy tekintetű, emberközeli Lenint igyekezett megformálni. A mű monumentalitását a mögötte emelt, Weichinger Károly által készített 15 m magas, svéd gránittal burkolt pillér adta. Ennek magassága a mellé szánt új Nemzeti Színház elképzelt párkánymagasságának felelt volna meg. A szobrot 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése előtt nem sokkal felújításra hivatkozva teljesen beállványozták, majd elszállították, „hiszen már két éve nyilvánvalóak a szerkezeti problémák”. Anélkül, hogy visszakerült volna, 1990. közepén szép csendben elbontották az építészeti részeket is. Az érdeklődők a szobrot ma a Szoborparkban tekinthetik meg.
LISZT FERENC FEJ SZOBOR (Stróbl Alajos alkotása)
A legnagyobb magyar zeneszerző fejszobrát, mely ideiglenesen a Képzőművészeti Főiskola Bajza utcai kertjében állt, az alkotó halála után a főváros vásárolta meg 1927-ben. A durván megmunkált pilisborosjenői mészkő talapzaton, nagy sötétszürke márvány kockára helyezett kétszeres életnagyságú fejszobor ruskicai márványból készült, és 1933-as felavatásától a Vajdahunyad sétányon, a Széchenyi sziget előtti kertrészen a tó felöli oldalon állt. 1945 után először a Szépművészeti Múzeumba, majd a Nemzeti Galériába került.
MÁRIA TERÉZIA SZOBRA (Zala György alkotása)
A Millenniumi Emlékmű jobb oldali oszlopsor ötödik szobra volt az 50-es évek elejéig. Készült: 1911-ben. 1919-ben ledöntötték, majd a Tanácsköztársaság bukása után visszahelyezték. 1945-ben Budapest ostromakor megrongálódott és a sülysápi szoborraktárba került. A szobrot restaurálták és 2011. február 14-én a Gödöllői Grassalkovics kastélyban állították fel.
MÚZSÁK
Kalliope, Klio, Erato és Thalia mészkő szobrai, melyeket Friedrich Berringer és Franz Vogel készített, az 1811-ben épült Pesti Német Színház homlokzatát díszítették. A színházat 1847-es leégését követően lebontották, majd 1896-99-ben a szobrok átkerültek a Fővárosi Múzeum (ma Magyar Alkotóművészek Háza) elé. Sorsuk ismeretlen, valószínűleg a háború alatt elpusztultak.
NÉGY ÉVSZAK SZOBROK
A Fritz Berringer által készített négy évszak sorozat egy kőbányai nyári lak kertjében volt felállítva. Ebből két, kb. 250 cm-es klasszicizáló kőszobor az 1900-as évek elején átkerült a Fővárosi Múzeum (ma Magyar Alkotóművészek Háza) elé. A Városligetet ért 1944-es légitámadások során megsemmisültek.
 
OROSZLÁNOK
Fessler Leó szobrait eredetileg a Várbazárban állították fel 1872-ben. Innen kerültek át a Fővárosi Múzeum (ma Magyar Alkotóművészek Háza) mögé. A Városliget bombázása során elpusztultak.
vissza tovább

 

Városliget intézményei