Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Új pályázat a Galériára

Új építészeti tervpályázatot írtak ki a Nemzeti Galéria épületére, miután az első forduló eredménytelenül zárult, mivel a múzeum helyét a pályázat közben módosították. A fent látható tervet, 4 másik mellett egyenként 20 000 euróért a projektiroda megvásárolta.

A Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum közös épületére összesen 80 pályamű érkezett, a bírálóbizottság azonban nem hirdetett nyertest. Ezért november elején új pályázatot írtak ki, amely azonban már ún. előminősítéses pályázat. Erre hét, nemzetközi iroda kapott felkérést, magyar építésziroda nem. A terveket a zsűri 2015 áprilisáig bírálja el, a zsűri tagjai:

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész, Finta Sándor, Budapest főépítésze Füleky Zsolt, építészetért felelős helyettes államtitkár, építész, Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, építész, valamint Roueida Ayache, építész, Paula Cadima, tanszékvezető-helyettes, AA London Shool of Architecture, építész, Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti kritikusa, építész, Eva Jiricna, építész, Juhani Katainen, Tampere University of Technology építész karának volt dékánja, építész, és Klaus Albrecht Schröder, a bécsi Albertina főigazgatója.

A bíráló bizottság póttagjai: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, építész, Katona András, az Építészetért és építésügyért felelős államtitkárság főosztályvezetője, építész, Perényi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense, építész, és Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke, építőmérnök.

A fenti képen az egyik 20 000 euróért megvásárol terv, alkotók Gilles Retsin, Lieven Block, Lei Zheng, Bruges, Belgium.

Városliget intézményei