Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Döntöttek a Ligetről!

Sok újdonság nincs, ami nyitott kérdés: a Néprajzi Múzeum egyelőre nem megy a Ligetbe. A Múzeum Negyed koncepció gyakorlatilag megbukott, a közparkot mégis felforgatják.

Röviden összefoglalva a már eddig is ismert elemeket:

a Nemzeti Galéria és a Magyar zene Háza a Városligetben épül meg,

újjáépítik a Közlekedési Múzeum 1896-os épületét

megépül az állatkerti biodóm, és a volt vidámparki terület sarkában egy parkolóház

új épületet kap a cirkusz, a helyszín azonban még nincs kijelölve.

egyelőre nem épül meg a Néprajzi Múzeum új épülete, illetve az Ötvenhatos Emlékmű mellé szánt két kocka, az Építészeti és a Fotómúzeum már egyáltalán nem szerepel a LigetBudapest tervekben.

Új elem:

A Miniszterelnökség megvizsgálja a Podmaniczky utcával párhuzamos MÁV melletti területen zöld park kialakításának lehetőségét, és annak összekötését a Városligettel.

 

A kormány hosszan vajúdott, és salamoni döntésre jutott. Egész pontosan az történt, amit e cikk írója már az év elején megjósolt: belátva a túlduzzasztott koncepció értelmetlenségét és finanszírozhatatlanságát, lassan kihátráltak mögüle, de úgy, hogy az összes fajsúlyos szereplő kapjon azért egy-egy kis kárpótlásmorzsát, no meg a koncepció bukását se kelljen beismerni.

A régen minden jobb volt híveinek ott lesz a kupolás, igaz semmire se jó új Közlekedési Múzeum, ahová azonban a nagyobb méretű kiállítási tárgyak - mondjuk repülők vagy vasúti kocsik -  nem kerülhetnek vissza. A terezett múzeumépület a jelenlegi tervek szerint egyébként se hosszában, se széltében nem fér el a kijelölt területen, ezért majd módosítanak a szabályozáson.

Baán László, aki alól egyszer már kihúzták a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítését, most megkapja a Nemzeti Galériát a Ligetbe. Jó nagy és jó drága kárpótlás, de cserébe bizonyosan felhagy majd pl a Néprajzi erőltetésével.

A turistáknak ott lesz a biodóm, ismerve az állatkerti szakemeberek kreativitását, ha a belépőket sikerül megfizethető szinten tartani, hozza majd az elvárt látogatószámot.

Az erős zenei lobbi majd elmatathat a Zene Házában, már feltéve, hogy sikerül valami Haus der Musik utánérzésnél többet nyújtó koncepciót megszülniük végre.

A cirkusz meg arra jó, hogy az egész tervet magához ragadó EMMI háttéremberei is tudjanak mivel foglalkozni az eljövendő 4 évben.

Hogy az untig ismételgetett várható fantasztikus látogatószám emelkedéssel, turisztikai bevételek meredek felfeléívelésével, a beruházás megtérülésével, az egyedülálló városi szövettel meg a szinergiákkal - hogy csak a legelcsépeltebb hívószavakat említsük, -  mi lesz, az már gyakorlatilag senkit sem érdekel. Ugyanúgy, ahogy a közpark sorsa sem. Hiszen még azt sem tudták eldönteni, hogy egy funkciójában 21. századi rekreációs parkot vagy egy 19. századi reprezentatív korzót szeretnének-e a Liget helyén látni.

MZS

 

 

Városliget intézményei