Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Itt a győztes városligeti parkterv - gyorselemzés

Többszöri halasztás után végre ismertté váltak a Városliget parkrehabilitációs pályázatának győztes tervei. A Garten Studio kft a Nebbien-féle tervekhez tért vissza, és benyújtott egy épületek nélküli tervpályázatot is.  Már csak meg kéne valósítani.

A nyertes pályamű legnagyobb erénye, hogy nem az agyonsztárolt, de a Városliget mint park életében jelentős pusztítást hozó Millennium, hanem az azt megelőző időszak térszerkezetéhez tér vissza. Az elképzelések hűen reflektálnak  a Heinrich Nebbien által 1816 -ban megálmodott tájképi kertre, így nem erőszakolják meg a Városliget angolkert jellegét. Nagy érdeme, hogy egyértelműen a pihenőpark jelleg erősítése mellett teszi le a voksot, és hogy nem tervezték be a Városliget zrt által melegen ajánlott tájidegen, nyílegyenes vonalú sétányt a rondó és a Nemzeti Galéria összekötésére.

Nagyívű terv, hogy visszaállítaná a földalatti építésekor feltöltött tó-ágat, így a Nádor sziget újra szigetként funkcionálna.

Szimpatikus, hogy törekszik a Városligeten belül csendes, kevésbé bolygatott parkrészletek létrehozására.

Hibája ugyanakkor a tervnek szerintünk, hogy megszüntetné az 1883-ban kialakított Stefánia sétányt, mely az egyik legszebb platánokkal övezett allé Európában. Erre egyébként minden bizonnyal azért van szükség, mert másképp nem tartható a zöldfelületek növelésére tett ígéret. Mindenesetre a bringások nem örülnek a legkedveltebb ligeti bicikliút kilövésének.

A parképítészeti pályázat nyertese a turisztikai funkciókat is berajzolta a látványtervekbe. Számos étterem mellett lesz  hőlégballon felszálló is a Ligetben megidézve a millenniumi időket. Ezt a mai sörsátor mögötti területre álmodták.

Az Állatkertnek viszont  konkurrenciát jelentene a valamikori Nádor-szigetre (korábban Páva) tervezett állatsimogató és pónilovagoltató, mely szintén utalás Nebbien ide tervezett majorságára.

A tájképi kerttől tájidegen rózsakertet  szerencsére egy elhanyagolt és kihasználatlan részre, a valamikori Királypavilon helyére, a mai Olof Palme ház mögé tervezték.

A napozórétet, az 1974-es kialakításnak megfelelően meghagynák a pihenni vágyóknak, sajnos a jelenlegi trend nem ez, a Városliget zrt ugyanis rendezvényhelyszínként értékesíti.

A játszóterek koncentráltan maradnának az Ajtóisi Dürer sor-Dózsa György út sarkánál, felújítanák a kis botanikus kertet.

Sajnos a rondó és a Városligeti színház közötti reprezentatív sétatér már biztosan nem valósul meg a tervezők által megálmodott módon, hiszen időközben ismertté vált a Néprajzi Múzeum épülete.

 

A Dózsa György úttal párhuzamos sétány nem lesz a park integráns része, csak átmenet a park és a forgalmas városi út között. Ha nem lennének épületek a Felvonulási téren, a promenád helyett itt is lehetne teljes értékű park

 

A régi Műcsarnok és a Fuit sír közötti területen kialakítandó piknik kert szintén régi adósságot törleszt, hiszen Európa számos közparkjában van lehetőség grillezésre.

A kutyásoknak viszont hatalmas csalódást jelent, hogy a zrt ígéretével szemben (kutyás-nem kutyás zónák kialakítása) visszatért a kutyafuttató terve (az Ajtósi Dürer sor mellett), megmarad viszont a közlekedési játszótér, lesz futókör és nő a napozóstég területe is a tó partján.

A győztes cég egyébként külön tervlapon bemutatja a Városliget új épületek nélküli megújításának lehetőségét is, ezen a millenniumi kiállítás előkészületeikor betemetett Hattyú-tó is visszaállításra kerülne.

 

képek forrása:ligetbudapest weboldal, Garten Stúdió nyertes pályaműve

 

Majkó Zsuzsanna

 

 

 

Városliget intézményei