Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Reakciók a városligeti parkpályázatra

Egy ilyen nagyszabású parkrendezésnél, mint ami a Városligetre vár a következő években, legfontosabb a napi parkhasználók szempontjait figyelembe venni. Megkérdeztük, körülnéztünk, mi a gondjuk a rendszeres Liget-járóknak a tervekkel.

A legtöbb aggályt a bringások fogalmazták meg. Az Olof Palme sétány Zichy Mihály út és Ajtósi Dürer sor közötti szakaszának kiiktatása érzékenyen érinti a Ligeten át kerékpározókat. Sokan munkába is így járnak Zuglóból a belvárosba, nekik most jó nagyot kell majd kerülniük, a Dózsa György útig. A sétány megszüntetésére azért van szükség, mert máshogy nem tartható a beígért zöldfelület növekedés a tervekben.

A kutyások felháborodása is érthető. Bár korábban volt szó róla, hogy zónákat alakítanak ki a parkon belül - kutyával szabadon látogatható és tiltott területek -, végül még is az elavult, Európa nagy parkjaiban egyre kevésbé alkalmazott, elkerített kutyafuttató került a tervekbe. Ez túl azon, hogy nem állatbarát, biztosan nem lesz elegendő a Liget hatalmas kutyás közönségének.

Többen nem értik a közlekedési változásokat. Ehhez tudni kell, hogy ez minden esetben fővárosi hatáskör, a főváros pedig egyelőre semmi hajlandóságot nem mutat a Kós Károly sétány lezárására vagy kiváltására, a Liget projekt költségvetésében pedig erre nem szerepel forrás. Félő, hogy a Liget forgalmi tehermentesítéséből soha nem lesz semmi, bár ez volt a terv támogatóinak egyik legfőbb ütőkártyája.

A csöndes, látogatóforgalmi szempontból kevésbé terhelt zónák létrehozásának jelenleg legnagyobb akadálya pont a területet kezelő Városliget zrt hozzáállása. Ők a tehermentesítés helyett jelenleg minden hétvégén több napos, tízezres tömegeket mozgató rendezvényeket engednek a Liget, egyébként pihenésre szolgáló területeire - ld. napozórét.

A Pecsa közelében lévő sportpályák felszámolása is érzékeny veszteség a napi parkhasználóknak, bármilyen lepukkantak is voltak, élénk foci és lábtengó élet zajlott itt.

Sokan túlzottnak tartják a gasztronómiai funkciót, és valóban minden múzeumépületbe terveznek kávézót vagy éttermet, esetenként többet is, ezenkívül pedig még 1600 nm kiskereskedelmi és vendéglátó egység is szerepel a tervekben.

 

Városliget intézményei