Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Gyerekszínházzal andalít a Liget zrt

A nol.hu információi szerint a kormány előrehozza a Városligeti színház építkezési munkálatait. Arra számítanak, hogy a burkolt felületre kerülő, ráadásul gyerekeknek szánt színház funkciójú épület majd kihúzza a tiltakozások méregfogát, és egy időre eltereli a figyelmet a projekt többi eleméről.

A valaha több néven futó Városligeti Színkör Feld Zsigmond színházi vállalkozása volt. Operett és bulvárdarabok kerültek színre, fénykorát a 30-as években élte, akkor már Erdélyi Mihály irányítása alatt. A tipikus kispolgári színház Vágó László tervei alapján épült, 880 személyes volt. A most kialakítandó gyermekszínház nézőtere azonban jóval kisebb lesz, mindössze 300 személyes, de az épületben lesz két kamaraterem is, 150-150 ülőhellyel.

A lapnak Novák János, a projekt vezetője, a Kolibri színház megálmodója és igazgatója elmondta, hogy a  munkák valóban gőzerővel folynak, augusztusra készen is lehetnek a tervek. Novák úgy számol, hogy a 2019-es határidőnél akár egy évvel korábban is nyithat a színház.

A Városligeti színkör sokáig nem szerepelt a Liget Budapest tervei között, csak a tavalyi évben bukkant fel. Nem lehet nem észrevenni, hogy az épület a" visszaépítünk mindent, amit a kommunisták lebontottak" elv jegyében került fel a Liget projekt gyakran változó elemei közé. Bár létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető, a Sztálin szobor építésével egy időben lebontott színházépület úgy tűnik a történelmi igazságtétel egyik szimbólumává vált a Liget projekt támogatóinak körében. Ezért is született az a döntés, hogy nem egy korszerű színházépületet, hanem egy 1912-ben készült tervet valósítanak meg a Liget szélén.

A Városligeti színkör épülete soha nem volt igazán része a parknak. A szélén, a mai Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarkán állt, főhomlokzata nem a Dózsa György út, hanem a Műcsarnok felé nézett.

A színházi építkezés ugyanakkor ravasz csapda is a Ligetvédők néven akciózó civileknek. Mivel a Városliget sarkába, burkolt területre, a parkoló helyére épül, ráadásul gyermekeknek szánják, az ellene való tiltakozás nem biztos, hogy széleskörű társadalmi támogatást élvez majd. A színház épületének megvalósítására 3,5 mrd-ot szánnak, de bben a belső berendezés, a színpadtechnika nincs benne.

 

Városliget intézményei