Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Ezt kérték a budapestiek a Ligetbe

A tavaly év végén lezárult Liget Park fórumsorozat mérlegét vonták meg a szervezők. A Park-és tájépítészetért felelős miniszteri biztos, Persányi Miklós összegezte az aktív ligethasználók kívánságait.

Félezer javaslat érkezett civil szervezetektől, környékbeli iskoláktól, sportolóktól, gazdálkodó szervezetektől a Liget Park fórumok, és a hozzájuk kapcsolódó, a Városliget rehabilitációját jegyző Garten Studió által lefolytatott egyeztetések során. A javaslatok azért is relevánsak, mert ezeket valóban a Ligetet használó fővárosiak tették le az asztalra.

Miután a fórumokon csak a park megújítása volt a téma, az épületekről nem folyhatott diskurzus, így arra nézve nincs adat, hányan értenek egyet a Múzeumi Negyed Városligetbe telepítésével. A parkkal kapcsolatos felvetések azonban jól kijelölik a fejlesztés irányait. A javaslatokból kiderül, hogy az aktív parkhasználók szeretik a Városligetet, nem szívesen mondanának le a megszokott funkciókról, de szívesen látnák a szolgáltatások színvonalának emelését. Több szemetest, padokat szeretnének, több és tisztább WC-t, vizet a tóba, közvilágítást,  jobb sportolási lehetőségeket, és hozzájuk kapcsolódó kényelmi szolgáltatásokat (öltözőt, zuhanyzót...).

Ugyanakkor a zajos nagyrendezvényeket a legszívesebben a Ligeten kívül látnák a parkhasználók, és a sok autót is szívesen kipaterolnák a közparkból. Kifejezett igény a parkba látogatók részéről, hogy legyenek olyan területek, ahol semmilyen attrakció nincs,  a zavartalan pihenésé a főszerep. Ugyancsak általános elvárás a Liget természetközeliségének megtartása, a fák megóvása.

A kutyásoknak a kutyafutattók mellett kijelölnek majd nem elzárt, szabadon, póráz nélkül látogatható övezeteket  is, és a tervezők azt ígérik, a fürdésre is lesz lehetőségük a négylábúaknak.

Számos fejlesztés a fogyatékkal élők érdekeit szolgálja majd, megújul pl. a vakok kertje.

A bringások viszont úgy tűnik bukják az Olof Palme sétányt, mivel a Garten Studió azt meg kívánja szüntetni. Nekik ugyanakkor lesz parkon belüli, párhuzamos alternatív útvonal.

Az extrém sportosok viszont kiszorulnak a Ligetből, mint ahogy nem valósul meg az a javaslat sem, ami a földalatti felszíni pályáját kívánta a Ligeten belül visszaállítani.

Az összes javaslattevő március folyamán levélben választ kap, a javaslatok és a válaszok olvashatók lesznek a biztos weboldalán is.

Városliget intézményei