Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Zavar a rendszerben? Két múzeum ugyanazon az építési helyen

Egy időre úgy tűnt, lekerül a napirendről a Csontváry Múzeum ügye: Lázár János azonban követ dobott az állóvízbe a csütörtöki kormányinfón: azt mondta a múzeum egyik lehetséges helyszíne az a terület, ahová maga Csontváry álmodta: a városligeti Iparcsarnok volt helye. Ott azonban a jelenlegi tervek szerint a Nemzeti Galériának kéne felépülni.

Teljes a kavarodás a kormányzati kommunikációban, vagy nagyon is tudatos szivárogtatás? Ma még eldönthetetlen kérdés.  Miközben a Városliget zrt időnként - egyre egyszerűsödő - látványterveket mutat be a Magyar Nemzeti Gaéria japán építészek által tervezett épületéről, a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az derült ki, hogy lesz Csontváry Múzeum Budapesten. Jelenleg két helyszín van már csak versenyben: az egyik a budai vár, a másik, az a terület, ahová Csontváry maga álmodta múzeumát: a városligeti, 1947-ben lebontott Iparcsarnok (később a Petőfi Csarnok) helye, azaz a Nemzeti Galéria építési területe.

Emlékeztetőül: a kormány 2016 márciusában írta ki a Csontváry Múzeum elhelyezési ötletpályázatát. Az eredményt 2016 nyarán hirdették ki, az első díjat az Unitef-83 zrt nyerte, ők a hűvösvölgyi Szentföld templomban képzelték el a kiállítóteret.

A kormányzat ugyanakkor több pályaművet is megvásárolt, köztük a 3. díjat nyert, a Dobai Építésziroda által jegyzett tervet is, mely a múzeum egyetlen autentikus helyszínének a városligeti nagyrétet jelölte meg, méghozzá pontosan azt a helyet, ahol az új Nemzeti Galéria épületének kell majd állnia néhány éven belül. A megvásárolt terv további érdekessége, hogy a készítésében közreműködött a Városligeti Színház tervezésén dolgozó Narmer Építészeti Stúdió két munkatársa is.

Lázár János közlése után szakmai körökben egyből megindult a találgatás: egyesek úgy vélik, hogy a miniszter bejelentése burkolt utalás a Nemzeti Galéria elhagyására a városligeti tervekből (ez esetben a Galéria valószínűleg maradna a Várban), mások szerint viszont egyszerűen csak zavar van a kormányzati kommunikációban. Más forrásokból úgy értesültünk, gondot jelenthet a Nemzeti Galéria sztárépítészek által tervezett épületének költsége, ezért nem kizárt, hogy a kormányzat változtat a terveken. 

Az tehát ma még kérdéses, hogy mi épül az épp bontás alatt álló Petőfi Csarnok helyére: egy 40 000 nm-es Nemzeti Galéria, vagy egy jóval szerényebb, kb 5700 nm-es (3000 nm alapterületű) Csontváry Múzeum.

képek forrása:http://csontvarypalyazat.hu/eredmenyek/17, Dobai Építésziroda pályázata

Városliget intézményei