Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Léket kapott a zászlóshajó

Máris léket kapott a Liget projekt zászlóshajójának kinevezett Feszl-pavilonsor. A bérlőnek nem érte meg a méregdrága, a ligeti hagyományoktól idegen dizájner ajándéktárgyak árusítása, így bezárta az egyik pavilont. Inkább fagyizót nyitna, de ezzel is van egy kis probléma.

Idén tavasszal írtunk arról, miért nem jó ötlet 150 éves, az akkori kor igényeit talán kiszolgáló, mára azonban teljesen elavultnak számító pavilonok visszaépítése. Ráadásul a Liget ékkövének szánt pavilonsorral nem csak építészeti problémák vannak, funkcióval sem sikerült megtölteni őket. Vendéglátó célra alkalmatlanok a méretük miatt, fagyis bódénak viszont kifejezett pazarlásnak tűnik a 104 millió forintért felépített utánzat.

Nem tudni, ki adott funkciót a 3 pavilonnak, mindenesetre a bérlőnek előírták, hogy egy cukrászdát, egy ajándékboltot, és egy piknik-és strandkellékeket árusító boltot kell üzemeltetnie. A ligeti kínálattól teljesen idegen, 35 000 Ft-os selyemsálakat kínáló üzlet ment most csődbe, ezt fogják fagylaltozóvá alakítani. Csakhogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) pontosan előírja a Ligetet kezelő, ingatlanhasznosító cégnek, hogy hány nm új vendéglátóhelyet alakíthatnak ki. 5 db egyenként 80 nm-es új vendéglátóegység kialakítására van lehetőségük, ebből most kétszer 80 nm-t már ellőttek a két pavilonnal, és további 60 nm-t, a napokban nyílt Zöld küllő nevű söröző terasszal. A vázlatterven ezen kívül még szerepel egy sörterasz, egy egészségkert, és egy piknikkert nevű új vendéglátóegység is, plussz, a Vészben meghatározott új önálló egységekbe be nem számítandó, az új épületekben helyet kapó kávézók, vendéglők.

Az már a projekt beindulásakor sejthető volt, hogy a Ligetben már jelenlévő, illetve az eddig onnan kiszorult befolyásos vállalkozói réteg hatalmas üzletet fog látni a ligeti vendéglátásban. Míg azonban korábban a Fővárosi Önkormányzat gátat szabott az ilyen irányú terjeszkedésnek, és elsősorban a zöldfelületek, illetve a pihenni vágyók védelmében nem adott ki új területfoglalási engedélyeket, és nem engedélyezett új építményeket a parkban, ez az akadály most véglegesen elhárult azzal, hogy a 200 éves közpark kezelését egy ingatlanhasznosító cégre bízták, akik minden bizonnyal a proftmaximalizálásban érdekeltek. Hogy hogyan lehet a vendéglátós lobbi térfoglalásának megálljt parancsolni, és megakadályozni, hogy a pihenőpark bulinegyeddé váljon, az egyelőre a jövő zenéje.

Városliget intézményei