Köszöntjük a Városliget weboldalán

Ősszel kezdődnek a Néprajzi Múzeum mélyépítési munkálatai

Augusztus 17-én írták ki a Néprajzi Múzeum térszint alatti építkezéseinek kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési felhívást. A pályázónak közel 18 000 nm-t kell térszint alatt megépíteni, de feladatai közé tartozik a Dózsa György úti házak előzetes állapotfelmérése is.

Az ajánlati felhívásban szerepel néhány érdekes pont. Ezek szerint a jelenlegi Ötvenhatosok terére épülő múzeumépület párkánymagassága 22 méter, teljes területe 31 430 m2, ennek több mint a fele, pontosan 17 028 m2 a térszint alatt épül meg. A vállalkozó feladatai között szerepel egy 300m x 60m méretű és kb. 10 m mélységű munkagödör megépítése. A munkagödröt a Dózsa György út felől szádfallal fogják védeni, a Liget felől viszont a terepszint és a réselési szint között rézsűt kell kialakítani. Szintén a nyertes pályázó feladata a közműkiváltás (407 fm csatornakiváltás, 985 fm KÖF vezeték építés, kb 640 fm Telekom vezeték kiváltás), valamint a környező házak állapotfelmérése, dokumentálása, illetve a házakon magassági csapok elhelyezése, hogy az esetleges épületmozgásokat követni tudják.

A közbeszerzési kiírás legmeglepőbb pontja szerint, a mélyépítési vállalkozó feladata lesz " az esetleg  még a területen található, az építést akadályozó fák átültetése. " Ez a pont azért meglepő, mert a Városliget zrt a Néprajzi Múzeum építési helyénél álló, átültetésre váró fák előkészítését már idén nyáron megkezdte, hogy esetleg újabb fák is veszélyben lehetnek, arról eddig nem tájékoztatták a lakosságot. Az is meglepő, hogy az újabb fák átültetését már nem a jól ismert, a faátültetéseket eddig végző Galapagos Kft-re bízzák, hanem a mélyépítést végző cég  szerződésébe foglalják.

A kiírás itt érhető el.