Köszöntjük a Városliget weboldalán

Drágul a volt Közlekedési Csarnok tervezése

Közlekedési Múzeum ugyan nem lesz a Ligetben, az 1896-os közlekedési csarnok mását viszont felépítik. A győztes építészstúdió másodszor tervezi át az épületet, a tervezés költsége már meghaladja az 1 milliárd forintot.

Másodszor terveztetik át az eredetileg ideiglenes kiállítási csarnoknak készült Pfaff Ferenc által tervezett épület mását. Először a térszint alatti kiállítótereket kellett bővíteni, miután az illetékesek rájöttek, hogy a Közlekedési Múzeum gyűjteménye sehogy sem fog beférni a szűk, alkamatlan épületbe. Ez viszont annyira megdrágította volna a beruházást, hogy a kormány végül elvetette, és úgy döntött a múzeum nem költözik a Ligetbe, de az épületet felépítik. Abban egy egyelőre homályos tematikájú, magyar találmányokkal kapcsolatos kiállítás kap majd helyet, de az épület valódi funkciója az exkluzív termek bérbeadása lesz.

A közbeszerzésen győztes Mérték Stúdió így tehát másodszor fut neki az épület áttervezésének, most már 1,024 milliárd forintot számlázhatnak  tervezési díjként. A kiírás módosításából megtudható, hogy az épület alatti mélygarázs terveit nem vetették el, de a belső tereket és a gépészetet a megváltozott igények miatt át kell alakítani. Mivel a Pfaff-féle épület terveit a Városliget zrt soha nem hozta nyilvánosságra, így pontosan nem tudható, miféle gyalogoshídról van szó, melynek áttervezése szintén az aktuális kiírás része.