Köszöntjük a Városliget weboldalán

Jövő héten indul a parkfejlesztés első üteme

Új fejezetéhez érkezett a Liget projekt. Számos kanyar és kitérő után a jövő héten elkezdődnek a parkrehabilitációs munkálatok. Az első ütemben 4 terület újul meg a Városligetben.

A Liget projekt - lánykori nevén Múzeumi Negyed projekt - első három évében a park megújításáról szinte alig esett szó, a közbeszédet a Városligetbe kerülő új épületek körüli diskurzus uralta. A növekvő lakossági elutasítottságra 2015 késő őszén reagált a kormány.  Bár Baán Lászlóék úgy gondolták, a parkot majd csak az épületek elkészülte után hozzák rendbe, a miniszterelnök állítólag személyesen utasította a Városliget zrt-t, hogy írják ki a parkfejlesztési pályázatot. Eredményt 2016 májusában hirdettek, a nyertes a Garten Studió lett, akik Nebbien Henrik 200 éves terveit is figyelembe véve rehabilitálnák a Városligetet.

Vélhetően a budapestiek részéről jelenleg is mutatkozó, épületekkel kapcsolatos ellenérzések miatt kerültek előtérbe a parkfejlesztés egyes elemei. A Városliget zrt most úgy döntött, négy olyan elemmel kezdi a parkrehabilitációt, mely valószínűleg a parkhasználóknak sem lesz ellenére. A munkálatok a jövő héten indulnak, összesen 39 fát fognak kivágni, 19-t átültetni, és 67 új fát ültetnek. 

A Vakok kertje

 

A Garten Stúdió pályázatában eredetileg nyitott, integrált kertté tette volna ezt a parkrészt, de a vakok és gyengénlátók szervezeteinek kifejezett kérésére ettől végül elálltak. Így a terület továbbra is zárt marad, csak a vakok illetve kisérőik látogathatják. Ez fontos a nem látó emberek zavartalan kikapcsolódása és biztonsága érdekében. A kert egyedülálló innováció volt az 1960-as évek végén. Azóta erősen elhasználódott, bár a növényzetet jelenleg is szépen gondozzák. A felújítás keretében a kis faépületet elbontják, helyére egy kerti pavilonépítmény kerül.

A kis élménymedencét, a pergolát, a magasított ágyásokat felújítják, és kifejezetten a vak emberek számára élményt nyújtó illatkert is létesül, Braille-írásos növényismertetőkkel. Szintén felújítják a kert közepén található szökőkutat, és létesül egy játszó- és sportterület a gyerekeknek, hintával, homokozóval, hangsíppal, zenélő játékokkal, ping-pong asztallal. A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, az építmények - támfal, utak... - mind megújulnak. A területen 6 fát kell átültetni, 8-at kivágni, 6 fa kerül elültetésre.

Kutyás ügyek

 

A ligeti kutyafuttatók híre sok ellenérzést szült a kutyások körében. Bizonyos hírek úgy szóltak, hogy egyetlen - 5500 nm-es  - futtatóban  lesz lehetőség kutyát sétáltatni. Ez szerencsére nem igaz, a Liget teljes területén - a játszóterek kivételével - lehet kutyát sétáltatni továbbra is, a fővárosi rendeletnek megfelelően, pórázon. (Zárójelben jegyezzük meg, ezt eddig se ellenőrizte senki, és nagy hajlandóság ezután sem lesz rá valószínűleg). A póráz nélkül futtatók egy 12 000 nm-es területen tudják majd szabadon engedni a négylábúakat, ez a Városligeti körút és a Napozórét között lesz táblákkal kijelölve, de nem lesz elkerítve. A két futtató közül az első ütemben a Hermina út melletti épül meg a jelenlegi állatorvosi rendelő épületének helyén.  A területe 5800 nm, lesz benne ásásra alkalmas homokos terület, egyedi tervezésű alagút, kutyapancsoló, ügyességi játékok, labdázó tér, kutyafürdető és ürülékgyűjtőket is kihelyeznek. A területen 16 fát kell kivágni, helyette 44-t ültetnek.

Iskolások sportpályája

A Vakok kertje közelében létesül, a környéki iskolák kifejezett kérésére. Talán a legtöbb vitát kiváltó eleme ez az első ütemnek, többen ugyanis úgy gondolják, a környező iskolák tornaterem gondjait nem a közparkban kéne megoldani. A Gaten Stúdió eredeti terveiben ez az elem nem is szerepelt, ez később, a megrendelő - a Városliget zrt - kérésére került a programba. Az iskolák eredetileg 400 m-es futókört szerettek volna - ez stadion méretű - így azonban túl sok zöldfelületet és fát kellett volna beáldozni, ezért végül egy 200 méteres kör épül 60 méteres sprintszakasszal. A körön belül, két multifunkcionális labdajátékokra alkalmas pálya is lesz, kívülre pedig kültéri fitneszeszközöket telepítenek, de terveznek mobiltöltős okos padot is a pályák mellé. 

A kialakítást nehezíti, hogy a területen némi szintkülönbséget át kell majd hidalni, erre a támfalas megoldást választották a tervezők. A közelben egy új illemhelyet is kialakítanak. A területen 15 fát kell kivágni, 13-at átültetni, ebből itt helyben csak ötöt pótolnak.

Szépművészeti Múzeum környezete

A Múzeum felújításához kapcsolódóan megújul a környező parkrész is. Itt nem kell nagy változásokra számítani, mindössze megújítják a buszmegálló felőli kitaposott gyepfelületet, elültetnek néhány új fát és szoliter cserjét, a taposás megelőzésére pedig a parkrészt alacsony díszoszloppal és lánccal veszik majd körül. Megmarad az épület előtti díszes virágágyi kiültetés, a gondozás megkönnyítésére pedig automata öntözőrendszert telepítenek. A területen nem fognak fát kivágni, de ültetnek 12 újat.

képek és tervrészletek forrása: Garten Stúdió prezentáció, varosligetpark.hu