Köszöntjük a Városliget weboldalán

Kezdődik a Néprajzi építése

Kedden elkezdték körbekeríteni az Ötvenhatosok terén a leendő Néprajzi Múzeum építési helyét.

Hatalmas építési területet kerítettek le az Ötvenhatosok terén, mélyen benyúlva a Városliget parkjába az új Néprejzi Múzeum mélyépítési munkálataihoz. Akik a Városligeti fasor felöl érkeznek a Ligetbe, most jókora kerülővel számolhatnak. Felső képünkön a rondótól a Műcsarnok felé eső ún. platánliget látható, melynek védett fái szintén az építési területen állnak.

Az új múzeumépület párkánymagassága 22 méter, teljes területe 31 430 m2, ennek több mint a fele, pontosan 17 028 m2 a térszint alatt épül meg. A vállalkozó feladatai között szerepel egy 300m x 60m méretű és kb. 10 m mélységű munkagödör megépítése. A munkagödröt a Dózsa György út felől szádfallal fogják védeni, a Liget felől viszont a terepszint és a réselési szint között rézsűt kell kialakítani. Szintén a nyertes pályázó feladata a közműkiváltás (407 fm csatornakiváltás, 985 fm KÖF vezeték építés, kb 640 fm Telekom vezeték kiváltás), valamint a környező házak állapotfelmérése, dokumentálása, illetve a házakon magassági csapok elhelyezése, hogy az esetleges épületmozgásokat követni tudják.

A területen jelenleg még ott áll az a 4 fa, melyet nyáron átültetéshez készítettek elő. A Városliget zrt a munkálatok megkezdése előtt nem tájékoztatta a lakosságot, hogy ezeknek mi lesz a sorsa. A fák 100 év felettiek, átültetőgéppel nem mozgathatók, csak daruval. Hogy mikor kerül sor az átültetésükre, egyelőre nem tudni.

1. kép - Ligetvédők facebook oldal

2.kép - Balogh Tamás facebook