Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Sajtótájékoztató a Liget Budapest jelenlegi állásáról

Közös sajtótájékoztatón számolt be a Liget projekt aktuális állásáról Baán László, a Városliget zrt igazgatótanácsának elnöke, és Gyorgyevics Benedek az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója.

Baán László elmondta, jó ütemben halad a beruházás, októberben megnyílik a felújított Szépművészeti Múzeum, épül az állatkerti biodóm, a Néprajzi Múzeum és elkezdődött az Ötvenhatosok terén a mélygarázs építése is. Az Olof Palme ház rekonstrukciója szintén zajlik, itt jövő nyárra tervezik a nyitást. Az épület egyik részében egy exkluzív éttermet, a másik részében egy ideiglenes kiállítás kap majd helyet, amelyen a századfordulós Budapestet mutatják be. Az épület új nevet is kap, a megnyitás után Millennium házaként kell majd a térképen keresni.

Év végére elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épülete. A parkfejlesztés első üteme is lezárul, a nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű többfunkciós sportpálya is.

Élményliget lesz a pesti polgárság közparkjából

Gyorgyevics Benedek szerint olyan átfogó kultúrafejlesztési projektet valósítanak meg, ahol a tájépítészeti megújítás és a zöldfelületi gyarapítás mellett egy 21. századi gyerek- és családbarát élményliget jön létre.

A Zene Háza kivitelezési munkálatainak indulását idén nyár végére tervezi az ingatlanfejlesztő.

 

Gyorgyevics egy másik interjúban a parkfejlesztésről is beszélt, ebből képet kaphatunk a jövő Városligetéről. Szerinte "El kell fogadni, ha a romantikus képet felülírják az objektív körülmények. Hiába élnek bennünk például olyan képzetek, hogy jól megtermett platánok alatt gyönyörű zöld gyepen, kockás pléden egy pohár bort kortyolunk, ha nem lehet leülni, mert kiégett a fű, a nem kellőképpen gondozott platánok száraz ágai pedig veszélyt rejtenek magukban. Tekintettel kell lennünk a változó igényekre is. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy pulzáló, vibráló Ligetet kell létrehoznunk, de számolnunk kell azzal, hogy mit várnak el a 21. századi polgárok. Ők pedig mélygarázsba állnának az autójukkal, ha kijönnek a Ligetbe, ki-ki ízlése szerint fogyasztana a street foodtól, a hamburgertől, a vattacukortól a lángoson át a fine dinningig, és ragaszkodik a minőséghez, miközben a piknikezés mellett aktív kikapcsolódásra, élményekre vágyik."

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy ma már szinte mindenki támogatja a Liget Budapest projektet, igen sikeresek a "gyönyörű Feszl pavilonok" és naponta több száz kutya keresi fel a Hermina út melletti futtatót.

Arról is beszélt, hogy a közelmúltban elhunyt Mőcsényi Mihálynak, a tájépítészek doyenjének, mindenképpen emléket fognak állítani a parkban, a professzor ugyanis "hihetetlenül sokat tett annak érdekében, hogy ez a tájépítészeti megújítás elindulhasson a parkpályázat keretében. A szakma doyenjeként túl tudott lépni a rövidlátó aktuálpolitikai indulatokon, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Garten Stúdió világszínvonalú, Magyarországon sosem tapasztalt léptékű, eddig nem látott nagyságrendű tájépítészeti tervezésbe kezdhessen"

Le lesz zárva a Kós Károly sétány

A kormány, a főváros és a Liget-projekt érdemi és sikeres egyeztetést folytatott a közlekedési kérdésekről. Gyorgyevics elmondta, hogy a kabinet biztosítja a Városliget Zrt. és a főváros számára a szükséges forrásokat. "Az átalakítás egyik előfeltétele, hogy készüljön egy olyan P+R az M3-as bevezetőjénél, ami valóban tömegközlekedési kapcsolattal bír, a másik pedig a Szegedi úti felüljáró kialakítása, ami a XIV. és a IV. kerület összekötését teremti meg. Ennek a kettőnek a teljesülése esetén lehet lezárni a Kós Károly sétányt úgy, hogy az ne jelentsen többletterhelést. Számításaink szerint erre a projekt utolsó elemeként nyílik majd lehetőség, 2022-nél semmiképpen sem korábban. "

Városliget intézményei