Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Gyerekszínházban gazdag vidék

Gyermek- és ifjúsági színházban gazdag vidék lesz a Városliget mintegy 2 km-es körzete. A túlkínálat okát valószínűleg nem a valós igényben,  hanem az egységes koncepció hiányában, az eltérő döntési szintek közötti egyeztetés elmaradásában kell keresnünk.

2015 őszén bombaként robbant a hír: a kormány úgy döntött, a Városliget sarkára visszaépítik az 1951-ben lebontott Feld-féle Városligeti Színházat. A valaha tipikus kispolgári  bulvárszínházként funkcionáló épületet gyermek- és ifjúsági színházként élesztették volna újjá. 2015 októberében ezért Baán László, a Liget projekt akkori miniszteri biztosa felkérte a kiváló Kolibri Színház alapítóját, Novák Jánost és csapatát, dolgozzák ki az új intézmény szakmai-művészeti koncepcióját. Baán akkor azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Novák személye "garancia a legmagasabb szakmai színvonalra, hisz a főváros talán legjobb gyermek- és ifjúsági színházát vezeti immár több mint húsz éve, osztatlan szakmai és közönségsikert magáénak tudva”.

Az épület tervezése 2016 folyamán elkezdődött, de egy évvel később már egyre ritkábban lehetett hallani a színházról, bár a felépítendő új ligeti épületek listáját tartalmazó kormányhatározatban még mindig szerepel. Épp ezért meglepő, hogy a Liget projektet is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnap kiadott közleménye szerint a Pesti Magyar Színház igazgatóját, Zalán Jánost felkérték annak a szakmai koncepciónak a kidolgozásra, amely a hajdan a Nemzeti Színháznak is otthont adó épületet Nemzeti Ifjúsági Színházzá alakítaná át.

"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma üdvözli a nyertes pályázó azon kezdeményezését, amely a Pesti Magyar Színház Nemzeti Ifjúsági Színházzá alakítását tűzi ki célul, ezért felkérte Zalán János igazgató urat a program részleteinek kidolgozására" - az EMMI közleménye.

Így tehát a jelen állás szerint a Hevesi Sándor téren, és a tőle 3 trolimegállóra, mintegy 1 km-re lévő, a jövőben felépülő Városligeti Színházban azonos profilú intézmény jönne létre. A képet tovább árnyalja, hogy a tervezett ligeti színháztól 2 km-es sugarú körben számos gyermekszínház, illetve gyermekszínházi produkcióknak rendszeresen helyt adó befogadó színház működik. (Kolibri Színház, Kolibri Fészek, Kolibri Pince, Bábszínház,  Hatszín Teátrum, Bethlen téri Színház...). Ha hozzászámoljuk még a környéken lévő művelődési intézményeket, amelyek szintén rendszeresen mutatnak be gyerekeknek készült produkciókat, valamint a cirkuszt, mely szintén nyit a színházi műfajok felé, biztosra vehető, hogy nem a valós nézői igény motiválta a gyerekszínházak számának felduzzasztását.

 

Városliget intézményei