Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Október végén nyílik a Szépmű egy része

A már húsvétkor megnyitott Román csarnok után október 31-én nyílik a 40%-ban felújított Szépművészeti Múzeum egy része. A teljes múzeum majd jövő nyártól  - a Hírtv szerint jövő ősztől - lesz látogatható. A múzeum tervezett felújítási költségét 2016-ban még 9 mrd forintra becsülték,  most viszont Baán László szerint a  műtárgyköltöztetéssel együtt 15 mrd-nál tartanak.

Három évnyi zárvatartás után elkészült a Szépművészeti Múzeum teljes területének mintegy 40%-át, 14 ezer nm-t érintő felújítás.  A protokolláris megnyitó Orbán Viktor részvételével október 30-án lesz, a nagyközönség október 31-től látogathatja az intézmény mélyföldszintjén már elkészült részeket. Most csak az egyiptomi és antik kiállítás, valamint a régi képtár anyagának egy része lesz látható. 

A megnyitóra új kiállítást is terveznek. A felújított Michelangelo teremben Leonardo és a budapesti lovas címmel nyílik kamarakiállítás. A mélyföldszinten kialakítottak egy éttermet is. Az étterem üzemeltetésére kiírt pályázatot már idén tavasszal elbírálták, de a szeptemberi sajtóbejáráson nem árulták el az újságíróknak, ki nyerte a pályázatot.

A kiállítási koncepció is gyökeresen megváltozik. A Szépművészeti Múzeum a jövőben együtt mutatja majd be a magyar és egyetemes képzőművészet 18. századig keletkezett alkotásait, a pár éven belül felépülő Nemzeti Galériába pedig a modern művészetek költöznek. Ezért a Várban bezárnak a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai, illetve a Szépművészetiből átmenetileg - a városligeti Galéria megépültéig - elköltözik a modern anyag a Várba. Eredetileg ez a kettős költözés nem szerepelt a tervekben, csakhogy a városligeti új Galéria épületet még el sem kezdték építeni.

Az új koncepció szerinti kiállítások újrarendezésével jövő nyárra - más források szerint jövő őszre -  készülnek el, a teljes épület akkortól lesz látogatható.

 

 

 

 

Városliget intézményei