Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Olcsó volt a telek, lenyomták a fővárost

Biztosak vagyunk benne, hogy a napokban számos propagandaírás lát majd napvilágot a Szépművészeti Múzeum újranyitása alkalmából, melyeknek az üzenete előre, pontosan kiszámítható: Íme egy múzeum a Városligetből, melynek léte is azt bizonyítja, hogy a Városligetben mindig is együtt élt a zöld élmény és a kultúra. Csakhogy ez a gondolat 21. századi marketingcégek brainstormingjain született, a XIX. században ilyesmi senkinek eszébe sem jutott. 

"Nézetünk szerint tehát újabb területek beépítése semmi körülmények közt sem volna megengedhető, annál kevésbé, mert ily uton-módon a városliget lassan-lassan egészen kivetkőztettetnék eredeti jellegéből s elvonatnék rendeltetésétől. Ily körülmények közt a leghatározottabban elleneznünk kell, hogy a szépművészeti múzeum czéljára a kiszemelt terület átengedtessék."

Ezekkel a fenti szavakkal kezdődik az a szakvélemény és előterjesztés-tervezet, melyet 1897. január 12-én az állam erőszakos einstandkísérletére válaszul a főváros sétányügyi bizottsága és a mérnöki hivatal kirendelt szakértői készítettek. A felmerülő probléma a megépítendő Szépművészeti Múzeum elhelyezése volt, melynek a miniszterelnök már előzetesen, a főváros megkérdezése nélkül kinézett egy telket a Városligetben. Az állami gondolat vezérmotívuma nagyon hasonló volt a maihoz: fővárosi tulajdonú hatalmas "üres" telek, némi nyomásgyakorlással ingyen, vagy nagyon olcsón megszerezhető, aki ellenzi a terület beépítését, az voltaképp a kultúrát és a nemzet felemelkedését ellenzi, nem igaz hazafi tehát. A főváros és a lakosság érdeke nem játszott szerepet ezekben a döntésekben, az einstandot mindig magasabb, többnyire "nemzeti érdekekkel" indokolták. Holott a múzeum szükségességét akkor sem vonta senki kétségbe, pusztán az elhelyezését találták aggályosnak a városatyák és a budapesti közvélemény. Lett volna sokkal optimálisabb megoldás, amellyel a Városliget és a főváros egy lepusztultabb területe is nyert volna, az államnak viszont nem volt érdeke mélyebben a zsebébe nyúlni. 

A ma újra aktuális történet folytatását olvasd el Majkó Zsuzsanna Városliget blogján.

Városliget intézményei