Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Közelíti a 3 mrd-ot a Galéria tervezése

A héten ismét módosították a Petőfi Csarnok helyére épülő Nemzeti Galéria tervezésére kiírt közbeszerzést. A tervezési munkálatok 2015. decembere óta zajlanak, a költségek jelenleg 2 mrd 677 millió 500 ezer forintnál tartanak.

2015 áprilisában a döntnökök két nyertest is hirdettek az új Nemzeti Galéria tervpályázatán, amelyre 9 pályamű érkezett. A két egymásba forduló piramist idéző épülettel a norvég Snohetta, az eltolt sikú, pagodaszerű építménnyel pedig a japán Sanaa tervezőiroda kapott első díjat.

A megbízást végül a japánok kapták 2015 novemberében, decemberben pedig meg is kötötték velük a szerződést. Az épület elkészültének céldátuma akkor még 2019 nyara volt.

A Sanaa nyertes pályaműve

 

Jelenleg tehát jelentős csúszást könyvelhet el az ingatlanberuházó Városliget zrt. Nemhogy egyetlen kapavágás sem történt még a területen, de a tervezést sem sikerült egyelőre befejezni. Ennek oka, hogy a japán tervezőiroda állítólag múzeumi térnek alkalmatlan területeket tervezett az épületbe, így a megrendelő a tervek többszöri módosítását kérte.

Közben 2016 decemberében Sághi Attila, a Városliget zrt műszaki vezérigazgató- helyettese  egy sajtóbejáráson egészen meglepő látványterveket mutatott az újságíróknak, amelyek már egyáltalán nem hasonlítottak a díjnyertes tervekre. Az épületről eltűntek a jellemző karaktert adó lebegő, pagodaszerű tetők. Sághi azzal magyarázta a tervek meglepő átalakulását, hogy funkcionálisabb, kevésbé attraktív épületet szeretnének a Ligetbe építeni.

A 2016 decemberére megváltozott látványtervek

 

A látványtervek mindenesetre nem nyerték el a közönség tetszését, így a Városliget zrt a propagandaanyagokban újra a régi látványterveket kezdte el használni. Hogy valójában hogy fog kinézni az új Nemzeti Galéria a Városligetben, arról a közvéleményt soha nem tájékoztatták.

A tervezési összeg jelenleg kis híján 2,7 mrd forintnál tart. Az épület kivitelezésére a közbeszerzést majd csak a kiviteli tervek szállítása után lehet kiírni. A nyitás várható ideje óvatos becslések szerint 2022-re tolódik.

Városliget intézményei