Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Autókáosz az autómentesnek ígért parkban

Míg 2013 előtt a közterületfelügyelők keményen büntettek, a Városliget zrt regnálása óta gyakorlatilag azt csinálnak az autósok a Ligetben, amit kedvük tartja. A vezess.hu portál hosszú cikkben foglalkozik a ligeti áldatlan állapotokkal.

Számtalanszor írtunk már arról, hogy a Városliget zrt által teljesen autómentesnek hirdetett közpark hétvégente, illetve rendezvények idején dugig van parkoló autókkal. Az elszántabb ligethasználók egy ideig rendre kihívták a FÖRI-t (ez a fővárosi közterületfelügyelet hivatalos neve), de érdemi intézkedés általában nem történt.

Szankciók nélkül pedig az autósok kezdtek elszemtelenedni. Már nem csak a Városliget belsejében található burkolt utakon parkolnak, gond nélkül felállnak a zöldfelületre is. Nyitóképünkön az látszik, amint a Vajdahunyadvár előtti keskeny sétányon és a füvön állnak az autók.

A zöldfelületen parkolás sem von maga után semmi szankciót újabban - Polczer Gábor fotója

 

A parkolási káoszt tovább fokozta, mikor elkezdődött a Néprajzi Múzeum és a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése. Ekkor ugyanis az ott található parkolót megszüntették, helyette viszont nem létesült semmi. A kieső 1000-1200 parkolóhely pótlására most az autósok a 7. kerületi szűk utcákat, illetve a városligeti utakat és zöldfelületeket használják.

Idén tavasszal a Műcsarnoknál eszkalálódott a parkolási káosz, innen ugyanis minden előzetes értesítés nélkül kitiltották a Hősök terére érkező turistabuszokat, amelyek így kénytelenek voltak az Olof Palme sétányon és a Műcsarnok mögötti területen megfordulni. A gyalogosok számára életveszélyes helyzetről akkor mi is beszámoltunk.

Az ingatlanberuházó cég diktál a hatóságoknak?

Az áldatlan ligeti helyzet feltérképezésére a vezess.hu kérdéseket küldött a FÖRI-nek és a területet kezelő Városliget zrt-nek. Cikkükből kiderül, hogy a kapott válaszok szó szerint megegyeznek, tehát egy fővárosi hatóság - amelynek a hatályos jogszabályok betartatása a feladata -  és egy projektcég egyeztetett egymással a válaszok megszövegezésében. Hogy ki diktálta a válasz szövegét kinek, azt nem nehéz kitalálni. A ligeti építkezések kezdete óta a projektcég ugyanis rendre áthágja a vonatkozó jogszabályokat. A közműfektetéseket úgy végzik, hogy azon sem a kivitelező cég, sem a műszaki ellenőr, sem a munka kezdésének és várható befejezésének ideje nincs feltüntetve. Indokolatlanul nagy építési területeket kerítenek le, utakat sétányokat zárnak el a Ligetbe járók elől, minden előzetes értesítés vagy tájékoztatás nélkül.

A Napozórét szélén - hogy kerültek ide?

 

Jól hangzó blöff az autómentes Városliget

A Városliget zrt korábban többször megerősítette, hogy a cél a teljes Városliget területén a felszíni parkolás megszüntetése, illetve az autómentes Városliget. Csakhogy a tervezett parkolóhelyek száma (1800 férőhely) töredéke a valódi várható igényeknek - hiszen évi 2 millió plusz látogatóval számolnak az új intézmények elkészülte után.

Az is tudható előre, hogy a rendezvények és rendezvényhelyszínek, az új intézmények, valamint a vendéglátóegységek beszállítói útvonalai és közönségforgalma miatt az autómentes park csak álom marad. A Paál László sétány, az Olof Palme sétány, a Kós Károly sétány, valamint az Állatkerti krt beszállítói útvonal lesz, és egyelőre a Kós Károly sétány lezárásához nélkülözhetetlen elkerülő utak megépítéséről sincs szó. További gond, hogy a közparkba nem illeszkedő funkciók Ligetbe erőltetése csak tovább növeli pl a parkolási és közlekedési káoszt. Nehezen képzelhető el ugyanis, hogy az exkluzív rendezvényeknek - pl. esküvők helyszínéül- szánt Millennium háza (Olof Palme ház) látogatói majd a Dózsa mélygarázsban leteszik az autót, és a násznáp tűsarkú cipőben nekivág a gyöngykaviccsal felszórt ligeti sétányoknak.

A vezess.hu cikke

Városliget intézményei