Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Tetemes összeget visz el a teljes ligeti parkrehabilitációra szánt pénzből az új játszótér

Gyerek, kutya, nő - szállóige a marketingszakmában, hogy ezekkel bármit el lehet adni. A kutya már kipipálható, hiszen megépült a kutyafuttató a Ligetben, a projektgazda Városliget zrt most a gyerekeket célozza meg, nem is akárhogyan: a teljes parképítésre szánt 15 mrd forintból mintegy 1,2 mrd-ot egyetlen játszótér eszközbeszerzéseire költik. Ebben az összegben a terepalakítási munkák, parki építmények nincsenek benne, azzal pluszban kell számolnunk.

Büszkén hirdeti a Városliget zrt minapi sajtónyilatkozatában, hogy a kormány a 200 éves közpark rehabilitációjára 15 mrd forintot szán. Ez az összeg egyébként 3 éve változatlan, miközben a parkba felhúzott épületek költségvetése minimum duplázódott azóta.

A csekély lakossági támogatást élvező projekt vezetői még 2017 folyamán ötölték ki, hogy az épületek leendő látogatói és a turisták helyett a belföldre szánt kommunikációban elsősorban a potenciális parkhasználói csoportokat célozzák meg. Első lépésben a kutyafuttató - a zrt kommunikációs anyagaiban kutyás élménypark! - készült el, most a gyerekes családok vannak soron. A tervezési folyamatra jellemző, hogy miközben a ligeti játszótereket elsősorban a környéken lakó családok, illetve iskolák, óvodák használják, őket teljes egészében kirekesztették a tervezési folyamatból. A játszótér részletes terveit hét lakat alatt őrzik, a kifejezetten tárrsadalmi egyeztetésre létrehozott Liget Park fórumokon sem mutatták be azokat. Ennek az anomáliának a kiküszöbölésére került a sajtóanyagokba az ún. Ifjúsági Tanácsadó Testület, amely állítólag segítette a tervezők munkáját. Vélhetően nem járunk messze az igazságtól, ha úgy gondoljuk,  nagy bajban lenne a Városliget zrt, ha be kéne számolnia arról a folyamatról, melynek során a "testület" tagjait kiválasztották a tervek véleményezésére.

A nagy játszótér árnyas, ősfás környezete 2017-ben. Fotó: Majkó Zsuzsanna

 

A március 1-jén megjelent közbeszerzési értesítőből most az derül ki, hogy a rohammunkában kialakítandó - ősszel át kell adni- nagyjátszótéren csak a játszóeszközök beszerzésére és beépítésére több mint 1 mrd forintot szán a projektet levezénylő zrt.

Az összeg nagy részét mászóeszközök, hinták, mérleghinták, kötélpálya, kicsiknek szánt rugós játékok, csúszdák és trambulinok  teszik ki, de ennél a tételnél kell keresnünk az egyedileg gyártott ún. Szinyei léghajó mászóeszközt, a vizes játszótér zsilipeit, kútjait, valamint 4 db interaktív játékot is.

A parkrehabilitáció második üteméről korábban itt írtunk.

A tereprendezés kivitelezési költsége nincs benne a fenti összegben, ahogy a területen kialakítandó Egészségkert fantázianevet viselő vendéglátó egység, illetve az illemhelyek felépítésének költsége sem. Ezeket is kalkulálva, a nagyjátszótér minden bizonnyal tetemes összeget visz el a parkmegújításra szánt pénzből , miközben a parkba 7 új vagy megújult játszóteret ígérnek. A legdrágább projektelem a Városligeti tó hajdani Páva-szigetének visszaállítása. Itt a tervezett 4 új híd - kettő közúti teherbírással - illetve a vízforgató berendezések, és az állandó vízborítottság miatt szükséges mobil gátrendszer jelent súlyos milliárdokat a költségvetésben. Pusztán ebből a két projektelemből látható, hogy a 15 mrd forintnak legalább a dupláját kéne a parkra költeni, már ha a Városliget zrt ragaszkodik Magyarország legdrágább játszóterének megépítéséhez.

A Liget Budapest látványtervén az új játszótér: a Facebookon közzétett látványtervről elsősorban az árnyékot, a koros fákat hiányolták a kommentelők

 

A parkrehabilitációra szánt költségek megemeléséről a kormány dönthet. Mivel a parkba tervezett épületek tervezési-kivitelezési költségei jóval túllépik a 2017 folyamán kalkulált összegeket, a folytatáshoz megemeltt büdzsére lesz szükség. Emlékeztetőül: a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójára 8 mrd-ot szántak, a végösszeg meghaladta a 15 mrd-ot. A raktározási központ 11 mrd helyett jelenleg 15-nél tart, a Néprajzi Múzeum generálkivitelezését 26 mrd-ért, a mélyépítési munkákat 2,5 mrd-ért végzik, holott a teljes bekerülési költséget eredetileg 16 mrd-ra becsülték. Kérdés: szán-e a kormány további tízmilliárdokat a projektre, illetve ennek során a parkra is jut több pénz, vagy marad az eddigi költségek fényében meglehetősen kevésnek tűnő 15 mrd forint.

címlapfotó: Majkó Zsuzsanna

.

Városliget intézményei