Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Az ingatlanfejlesztő tud a problémáról, avagy a parkfenntartás rögös útja

A Városligeti építkezésekről gyakran nyilatkozó  Városliget zrt illetékesei sokkal szűkszavúbbak, ha a parkfenntartás kérdéseiről faggatják őket. Nem csoda, hiszen ez esetben nem lehet színes látványterveket mutogatni,  a parkkal kapcsolatos tevékenységüket a Ligetet használók nap mint nap tapasztalják. Az ingatlanhasznosító cég 2013-ban 99 évre megkapta a Városliget kezelését, de úgy tűnik, egy leszakadt ajtó visszaszerelése is több hónapnyi fejtörést okoz a munkatársaknak.

Hasznos oldal a budapestiek által észlelt közterületi problémák bejelentésére szolgáló jarokelo.hu. Itt ugyanis nem csak jelenteni lehet a gondokat, de az oldal szerkesztői el is juttatják az illetékeseknek az állampolgárok észrevételeit, és a megoldást is nyomon követik.

A tavaly szeptemberben a Városligetben átadott diákoknak szánt sportpályákkal kapcsolatosan két bejelentés is érkezett az elmúlt hetekben a portálhoz. Mindkettő balesetveszélyes állapotra hívja fel a figyelmet.

Instabil kültéri fitness-eszköz. jarokelo.hu fotója

 

A futókörön belül elhelyezkedő kézilabdapálya ajtaja kitört, így a kiguruló labda könnyen a futók lába alá keveredhet. Ugyanitt a felszerelt kültéri fitness-eszközök közül a húzódzkodó gerendája a csavarozásnál elrepedt, így az eszköz instabillá és balesetveszélyessé vált. A beküldött panaszokra a zrt illetékesei azt válaszolták, hogy ismerik a problémát, és dolgoznak a megoldásán.

Árnyalja a helyzetet, hogy a labdapálya kapuja nem a bejelentéskor, hanem  legalább két és fél hónappal korábban leszakadt, ezt dokumentálja a birtokunkba került fotó, azóta nem sikerült még megoldani a visszaszerelését.

Már január 2-án is a földön feküdt a leszakadt ajtó, Polczer Gábor fotója

 

A sporpályákhoz egyébként olyan világítótesteket szereltek fel, amelyek a futókört kiválóan megvilágítják, az azon belül elhelyezkedő multifunkcionális labdapályákat viszont nem, így azokat őszi -téli időszakban 16 óra után gyakorlatilag nem lehet használni.

A sötétbe burkolózó multifunkcionális labdapályák, Németh Szilvia fotója/facebook

 

Szintén komoly gondok jelentkeztek a 2018 májusában átadott, kedvelt kutyafuttatóban is. Itt júliusra a gyepszőnyeg teljesen tönkrement, több friss ültetésű fa elszáradt, a futtatóba telepített növények pedig gyászos képet mutattak. A kutyafuttatóról egyébként már a kialakításnál lehetett tudni, hogy fenntarthatatlan, hiszen a kutyák értelemszerűen ide játszani, szaladgálni érkeznek, ezért értelmetlen a drága gyepszőnyegezés és az alacsony évelők telepítése. Hiába mutat jól a sajtóanyagba szánt fotókon a harsogó zöld gyep,  a kutyák játék közben nem szokták sem a kertészeti, sem a pr szempontokat figyelembe venni. Ezért aztán a futtató területét gyakorlatilag egész nyáron újra- és újra kellett füvesíteni, idén pedig az évelőket is cserélni kell.

A gyepszőnyeg júliusra eltűnt, a talajtakaró évelők feladták, Majkó Zsuzsanna fotója

 

Az ingatlanfejlesztő megoldási javaslata a növények megkímélésére, Majkó Zsuzsanna fotója

 

Más, és a parképítés szempontjából súlyosabb problémákat vet fel az új berendezések, pl. a padok állapota. Valószínűleg ezek az utcabútorok otthon a kertben jól mutatnak, a közparkra jellemző terhelést viszont szemmel láthatóan nem bírják. A júliusban készült nyitóképünkön látható padok felülete két hónapnyi használat után teljesen elkopott.

A Városliget zrt parkfenntartási gyakorlatában jól megfigyelhető, hogy a létező legdrágább, rövidtávú  megoldást választják. Az épp átadásra szánt objektumok környékét az átadóra és a sajtófotózásra, drága technológiákat használva rendberakják. Mivel a vetett fű kikelését nincs idejük megvárni, ezért gyepszőnyegeznek. Ez a fenntartás hiánya, vagy az intenzív használat miatt átlag két hónap alatt teljesen tönkremegy, ezért vagy újratelepítik a gyepet, rosszabb esetben viszont többé nem foglalkoznak vele. Ez a költséghatékonynak egyáltalán nem nevezhető gyakorlat hosszú távon, egy majdnem száz hektáros park esetben biztosan nem tartható fenn, főleg úgy, hogy a mainál intenzívebb használattal számolnak a Liget projekt illetékesei.

 

A Feszl-pavilonok környéke 2017-ben, az átadáskor. Gyepszőnyeg csak a pavilonok közvetlen környezetében van, Majkó zsuzsanna fotója


Szakemberek, kertészek, tájépítészek évek óta ostorozzák a hazai parkfenntartás gyakorlatát, amikor is az átadóra minden szép, a később jelentkező költségekkel viszont nem számolnak, így a drágán telepített gyep, a kiemelt figyelmet igénylő facsemeték záros határidőn belül megadják magukat. Mivel a Városligetben a parktervező több olyan elemmel is számol, melyek fenntartása kifejezetten pénz-és munkaerőigényes (állandó metszést, gyomlálást igénylő rózsakert, szivattyúkkal áramoltatott víz az új tórésznél, hatalmas játszótér...), és mivel a Liget projekttel kapcsolatos pénzbőség is elapad egyszer, a zrt jelenleg alkalmazott gyakorlatán előbb-utóbb változtatni kell.

 

Városliget intézményei