Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Nekiestek a kis botanikuskertnek

Ön idős ember, netán kisbabát altat babakocsiban? A csendért, nyugalomért, esetleg a fürdőző madarak és a páratlanul szép környezet miatt járt a kis botanikuskertbe? A jövőben ne tegye, csend helyett büfépavilon, terasz és piknikezők várják majd a Városliget egykori bemutatókertje helyén.

Csak a tomboló konzumidiotizmussal,  vagy a hely és használati szokások ismeretének teljes hiányával magyarázható az, ami most az 1967-ben kialakított kis botanikuskerttel történik.

"Megújítják" - így szól a propaganda. A valóságban viszont megváltoztatják a terület funkcióját, noha ez volt a Ligetnek az a része, amihez egyáltalán nem szabadott volna hozzányúlni. A bemutatókert elkocsmásítása semmivel sem indokolható.

 

 

Inni jöttek a madarak a patakhoz, fotó: Majkó Zsuzsanna

 

A botanikuskertet 1967-ben a kertészeti vállalat 100. születésnapjára alakították ki a Városligetben. Egy kis bemutatókertnek szánták a szakemberek itt, a hajdani virágkiállítási pavilon helyén. Itt volt a Városliget növényállományának legkülönlegesebb, és részint  - leszámítva a 150 éves platánokat - legértékesebb része. A szakemberek igazi csendes, elvonulásra, szemlélődésre alkalmas kis szigetnek álmodták pergolával, díszmedencével, napozóágyakkal, és egy csörgedező kis patakkal, ahová szívesen jártak inni és fürödni a madarak.

A Kis botanikuskert 1970 körül

Ez lesz a botanikuskertbe kerülő pavilon a látványterv szerint- forrás: ligetbudapest

 

Néhány éve a  kis patak medrét megtisztították, a Főkert szakemberei pedig kiemelt figyelemmel és szeretettel gondozták a kertet. Tavaly általános közfelháborodást keltve a területere hajléktalanok költöztek be lakókocsival, sátrakkal és mobil wc-t is felállítottak. Magukat Ligetvédőknek nevezték, de ilyen irányú tevékenységük soha nem volt, tulajdonképpen lakhatásra használták a Városliget egyik legszebb részét.  Rejtélyes módon valamilyen engedéllyel is rendelkeztek az itt tartózkodásra.

2016, fotó: Majkó Zsuzsanna

 

A héten aztán megkezdték a kert feltúrását. Úgy tudjuk, visszaállítják a hajdani kis vízmedencét, ez talán a felújítás egyetlen értelmes eleme.  Szakmailag ugyanakkor az már nehezen magyarázható, hogy a tervezők az egykori bemutatókert közepébe egy 45 nm-es vendéglátópavilont terveztek Piknikkert néven, mellé pedig egy ún. szabadtéri gyermekfoglalkoztatót. Mivel a vendéglátósoknak áram is kell majd, ma elkezdték szétdúlni a kertet keresztbe -kasul.

Azoknak, akik azt olvassák majd, elhanyagolt volt. A fotó 2016-ban készült (Majkó Zsuzsanna)

 

Borítékolható, hogy a közeli sportpályákról ebbe a büfépavilonba járnak majd "felfrissülni" a focizók, a csendnek, nyugalomnak, a fűnek az átmenő forgalomtól ezen a területen is vége. A szemét ugyanakkor vélhetően a többszörösére nő majd, noha a kukák ürítésében a kezelő Városliget zrt már most sem jeleskedik.

A vízmedence, amit most visszaállítanak -forrás:fortepan.hu

 

Ezzel újabb városligeti terület vész el a csendet, nyugalmat keresők számára, holott a projekt megálmodóinak fiókjában ott lapul a Corvinus Egyetem 2014-es, parkhasználati szokáskat vizsgáló tanulmánya. Ebből mindannyiuk számára világosnak kell lenni, hogy a Ligetbe  látogatók több mint 70%-a a csendet, nyugalmat, jó levegőt, a természetes környezetet és az idős fák meglétét jelölte meg a park legfőbb értékeként.

Díszcserjék,  friss ültetésű facsemeték, és az épületre felfutó, legalább 40 éves lila akác 2015-ben, fotó: Majkó Zsuzsanna

 

A képeket a botanikuskert szétdúlásáról a Ligetvédőktől kaptuk szabad felhasználásra, 2019. 04-05-én készültek:

 

 

 

 

Városliget intézményei