Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Jogszabály sem tudja útját állni a közpark tönkretételének

A sokadik cikkben foglalkozunk a Városligetet kezelő cég egyre nagyobb felháborodást kiváltó területhasznosítási gyakorlatával. Nem csak a zöldfelületeket pusztítják, a pihenőparki funkciókat lehetetlenítik el, de jogszabályt is sértenek a park bérbeadásánál. A tulajdonos főváros közbeléphetne, de inkább asszisztál a 200 éves park tönkretételéhez.

Úgy tűnik, Baán László 2018. május 25-én, a Klubrádió Reggeli személy című műsorában tett ígéretét - a nagy tömegrendezvényeket el akarjuk kerülni - nem sikerül beváltani. Pedig a dolog nem ilyen sorsszerű, mint Baán szavaiból gondolnánk, nem is baleset vagy természeti katasztrófa, ami a Ligetben történik, hanem a kezelő cég gondos gazdára egyáltalán nem jellemző hasznosítási gyakorlata. A nagyrendezvényt a legegyszerűbben úgy lehet "elkerülni", ha nem adják bérbe a területet a kérelmezőnek.

 

Napozórét 2019 május 29.

Napozórét 2019 április, még a nagyrendezvények előtt

 

Ennek azonban a Ligetben pont az ellenkezője történik. A Városliget zrt ezen a héten 19-re lapot húzott, amikor a gyereknapi több tízezres nagyrendezvény után egy héttel a Rosalia borfesztivált engedi be a Liget kellős közepén található Napozórétre. A gyereknapi ramazuri kellékeit szállító kamionok még le sem vonultak a területről, máris megjelentek a Rosalia színpad- és bódéépítői.

 

 

A kezelő cég eljárása azonban nem csak a jobbérzésű Ligetlátogatókat dúlja fel jogosan, de jogszabályt is sért. A 32/2014. sz. Fővárosi Közgyűlési Rendelet-népszerű és roppant beszédes nevén a VÉSZ 18. § (4) ugyanis úgy rendelkezik, hogy "két nagyrendezvény között annyi időt kell biztosítani, hogy a zöldfelület legalább az első nagyrendezvény előtti állapotának megfelelő helyreállítása és regenerálódása megvalósítható legyen." A jogalkotó pedig vélhetően nem fél napra gondolt, amikor a zöldfelületek regenerációjára fordítandó időt előírta a Városliget mindenkori kezelőjének.

Napozórét 2019. május 29.

Napozórét 2019. április, még a rendezvények előtt


A gondos gazda kötelezettségeire egyébként a parktervező is felhívta a Városliget zrt figyelmét. A Garten Studió vezető tervezője, Szloszjár György egy interjúban azt mondta, a park fenntartható üzemeltetéséért sokat tehet a kezelő, ha pl a területre nem engedi be a Vurstlis kamionokat. (Az interjú itt nézhető meg, Szloszjár György a 23. percnél kezd el erről beszélni)

A parkot kezelő cégnek azonban nyilvánvalóan nem érdeke sem a jogszabályok betartása, sem egy közpark kezelőjétől joggal elvárható gondos magatartás. Ezek a rendezvények ugyanis szépen hízlalják a Városliget zrt és a szervező cégek bankszámláját egyaránt, azonkívül jól jövedelmeznek a Ligetben egyre szaporodó vendéglátós vállalkozásoknak is. Az üzleti érdek pedig sokadszor írja felül a lakosság érdekeit. A sok győztes között az igazi vesztesek: Budapest nyugalmat és rekreációt egyre inkább hasztalan kereső lakossága, és a 200 évet szerencsésen átvészelt közös kerttörténeti örökségünk, a Városliget.

Képeink mind a Napozóréten készültek.  Készítették: Majkó Zsuzsa és Halmos Zsuzsa

 

 

Városliget intézményei