Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Még több pénz kell a Liget projektre

A projekt finanszírozásáról döntő 2015-ös kormányhatározatban még 157 milliárd forint szerepelt. Baán László 2018 őszén már  250 milliárd forintról beszélt, erre még rálicitált Gyorgyevics Benedek, a Városliget zrt vezérigazgatója egy interjúban, szerinte 1 milliárd eurónál állhat meg a végösszeg. Megint a kormány elé kerül a Liget átalakítási projekt.


A napi.hu szúrta ki, hogy a szerdai kormányülésen újból áttekintik a Liget projektet, illetve a szintén a Városliget zrt beruházásában megvalósuló Opera-felújítást is a kormánytagok.

A Városliget zrt vezérigazgatója már egy tavaly őszi rádióinterjúban elmondta, hogy várhatóan még 2018 év folyamán kormányülésen dönthetnek a projekt finanszírozási kérdéseiről, ám erre végül csak most kerülhet sor.

Van is mit áttekintenie a kormánynak, hiszen a projekt jelenleg rendelkezésre álló költségvetésének mintegy a duplájára lesz szükség a befejezéshez. Emlékeztetőül: a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójára 8 mrd-ot szántak, a végösszeg meghaladta a 15 mrd-ot. A raktározási központ végszámlája 11 mrd helyett 20 milliárd körül lesz a miniszterelnök megnyitón mondott beszéde szerint,  a Néprajzi Múzeum generálkivitelezését 26 mrd-ért, a mélyépítési munkákat 2,5 mrd-ért végzik, holott a teljes bekerülési költséget eredetileg 16 mrd-ra becsülték. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója egy Inforádiónak adott ez évi interjúban elmondta,  többletforrásra van szükség a Biodóm befejezéséhez is.

A parkrehabilitációra szánt 15 mrd forint is rendkívül szűkösnek tűnik, ha számba veszük, hogy csak az épülő nagyjátszótér eszközbeszerzéseire 1,2 mrd-ot költenek, és az igazán forrásigényes munkálatok - a tó átalakítása, 4 új híd építése, mobil gátrendszer kialakítása, további 6 játsszótér, sportpályák, vendéglátóspavilonok, futókör kivitelezése még csak most kezdődik.

A végösszeget még feljebb tornázhatja, hogy a kormányhatározatok eddig nem döntöttek a közlekedési fejlesztéseket érintő kérdésekben sem, pedig a Kós Károly sétány sokat hangoztatott lezárásához az Építési szabályzat szerint meg kell építeni a Szegedi úti felüljárót, illetve egy legalább 600 férőhelyes P+R parkolót. Az már csak hab a tortán, hogy Baán László egy múlt heti interjúban elkottyantotta, a kormány a Dózsa György út forgalomcsillapításán is gondolkodik.

A projekt jelentős tartalmi változtatásokon esett át 2012-es indulása óta. Hogy valójában mennyi lesz a Városliget közpark teljes átalakításának végső költsége, vélhetően még az illetékesek is csak becsülni tudják. A miniszterelnök legutóbbi megszólalásai alapján azonban úgy tűnik, a kormány elszánt a projekt teljes megvalósítására.

Városliget intézményei