Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Használhatatlanok a ligeti játszóterek

70 fokos fémfelületek, tikkasztó hőség árnyék nélkül, kevés vízvételi lehetőség és pad. Siralmas a játszótéri helyzet a Ligetben. Pedig állítólag minden korábbinál több pénz áll rendelkezésre a park fenntartásához. Közben épül a galaxis legjobb játszótere, sok kérdéssel.

A virtuális valóság ismét győzedelmeskedett, egész mást láttunk mi, és az M1 az új ligeti nagyjátszótér körül. A köztelevíziónak nyilatkozó Gyorgyevics Benedek szavai szerint: " A tereprendezést követően elkezdődött a csaknem 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren." Fotóink tanúsága szerint azonban tereprendezésről szó sincs, össze-vissza hányt földhalmok közé telepítik az új csúszdákat.

Állítólag már megvolt a tereprendezés, hm...

 

A vezérigazgató szavaival ellentétben, nem tűnik túl rendezettnek a terep.

 

A megmaradt játszóterek használhatatlanok

A Liget nagyjátszóterének lerombolása azonban csak az első lépés volt a nagy ligeti játszótéri havariasorozatban. A kivételesen kellemes, árnyas játszóteret azért szedték szét, mert a helyére egy 13 000 nm-es gigajátszóteret akarnak építeni, amely állítólag ez év szeptemberére el is készül. Mi  - látva az ott uralkodó viszonyokat-ebben nem vagyunk biztosak, de addig is körülnéztünk a többi ligeti játszótéren.

A régi, ledózerolt nagyjátszótér egy részlete rekkenő nyárban

 

Az új nagyjátszótér látványterve-aggódnak a szülők, nyáron pokol lesz

 

A lebontott nagyjátszó kiváltására  ideiglenes jelleggel épült kis játszótérről már az építkezés megkezdésekor lehetett látni, hogy alkalmatlan helyre került. Gyorgyevics azonban ezt nem így látja: „A Királydomb szomszédságában létrehozott játszótér mellett egy új játszóvárral bővítettük a Városligeti tó melletti játszóteret, így a nyári vakáció alatt is megfelelő kapacitással biztosított a szabadtéri játék a Ligetben” A területen csak árnyékot egyáltalán nem adó nyárfák vannak, így egész délelőtt, délben és koradélután teljes napon áll. Ráadásul vízvételi lehetőség sincs, így inkább hasonlít a létesítmény szaharai kiképzőtáborra, mint kifejezetten kisgyerekeknek épült játszótérre. A szülők már április folyamán jelezték, hogy gond lesz a tűző nap, de az építtető Városliget zrt erre az aggályra érdemben nem reagált. A félelmek azóta beigazolódtak, a játszótér nyári idényben hajnal és késő este kivételével gyakorlatilag használhatatlan.

 

Az árnyék nélküli ideiglenes játszótér áprilisban még elment...

 

júniusban viszont hőkatlanná vált.

 

A tónál lévő szintén kedvelt kis játszótérről egy apuka posztolt ingerült sorokat a héten a facebookon. A teljesen szabadon, árnyék nélkül álló játszótéri elem csúszdájának fém borítása majdnem hetven fokra melegedett a napon, erről egyébként mi is meggyőződtünk ma. Azonkívül a mászókötél is eleresztett alig három hét használat után. Az előzmény, hogy egy viszonylag jó állapotú, fa játszótéri elemet idén tavasszal balesetveszélyre hivatkozva elszállítottak a területről, majd kb két hónapi piszmogás után adták át az újat. Az elszállított elemen a csúszda műanyag borítású volt, és a kötelek is jó állapotban voltak. Az új alig három hetet bírt ki. 

 

Az elbontott játszótéri elem műanyag csúszdával.

 

És a vezérigazgató szerint bővített játszótér. Kisebb is mint a régi volt, azonkívül tükörtojást pl. kiválóan lehet sütni rajta.

 

Az már most borítékolható, hogy az őszre átadni tervezett nagyjátszótéren is hasonló problémákkal szembesülnek majd a szülők és a gyerekek.   A látványtervek alapján a játszótér központi része árnyék nélkül marad, ráadásul a legtöbb elem fém borítású.

Ezek már az új játszótéri elemek, mind fémből vannak. Kérdés, mennyi fa marad majd a területen, erről egyelőre az építtető Városliget zrt nem árult el semmit.

 

Na de mi lesz az új játszótéren?

Hiába kértek a környéki szülők részletes tájékoztatást a Városliget zrt-től az új nagyjátszótérrel kapcsolatban, csak sematikus válaszokat kaptak. A mostani Gyorgyevics interjúból annyi tudható meg, hogy a 13 000 nm-es játszóparkban különféle csúszdarendszerek, hinták, rugós játékelemek, kötélpályák, trambulinok várják majd a gyerekeket. De lesz sok homokozó és vizes játékok is. Az egyedi mászókák mellett a területen helyet kap többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék is.

Gyorgyevics külön hangsúlyozta, hogy a tervezésben részt vettek pedagógusok és gyermekpszichológusok is, a szülőkkel viszont nem ismertették a terveket. Pedig sok hasznos információt kaphattak volna a tervezők, ha kikérik a legérdekeltebbek, a napi játszótérhasználók véleményét. A szülők nagy része szerint ugyanis értelmetlen ekkora játszóteret építeni a Ligetbe. A hatalmas lekerített terület miatt borítékolható, hogy a Ligetben sétálók, és az átmenő forgalom nem fog ekkorát kerülni, ezért a gyalogosok majd egyszerűen keresztülmennek a játszótéren. Ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy nem mindenki fogja maga után zárni a kaput, a hatalmas területen viszont egy szülő számára átláthatatlan a gyereke mozgása. Két gyereket figyelni egyszerre ekkora területen pedig  megoldhatatlan kihívásnak tűnik. 

Szintén berzenkednek a szülők a játszótéri animátorok jelenléte miatt, de sokan a mászójátékokat tartják túl magasnak és veszélyesnek, van aki pedig a játszótérre telepített vendéglátóhelyet érzi feleslegesnek. 

A legtöbben azonban a növényzet miatt aggódnak. Az már most látszik, hogy a területről számos fát kell majd kivágni -  a Városliget zrt szerint rehabilitálják a növényzetet - , de a többség szerint a fák egyszerűen útban vannak az építkezésnek. Az árnyas, hűvös játszótérnek minden bizonnyal vége, a látványtervek szerint a terület középső részéről minden fát kiirtanak. Egyúttal megszüntetik a Városliget egyik leghangulatosabb, hársfákkal szegélyezett sétányát is.

Városliget intézményei