Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Most a Palme-ház megnyitásával trükköznek

Szeptemberre ígérték a nyitást, de egyelőre csak gyerekcsoportokat várnak a Palme-házba. Gyorgyevics Benedek még a műsorvezetőt is meglepte ezzel a fura bejelentéssel.

Megnyílik, de nem úgy

Majdnem egyórás interjút adott a Városliget zrt vezérigazgatója az Inforádió Aréna című műsorának a napokban. Az első kérdések természetesen a több hónapja beharangozott Millennium háza (Olof Palme ház) megnyitójáról szóltak. Gyorgyevicsnek még a műsorvezetőt is sikerült meglepnie azzal a bejelentéssel, hogy egyelőre főleg gyerekcsoportok látogatását várják a megújított épületben. Azt is megtudtuk, hogy a szeptemberi megnyitó után tesztüzem következik. Vájtfülű olvasóink már tudják, ez annyit jelent, az épület nincs kész, de azért át kell adni az önkormányzati választások előtt.

"Most a nagyközönség szeptember közepétől két funkcióval találkozik majd. Az egyik egy interaktív kiállítás a Városliget több mint 200 éves történetéről. Elsősorban iskolásoknak, iskolás csoportoknak fog szólni az elkövetkező időszakban, de természetesen vezetett látogatások keretében, illetve idővel majd azon kívül is, egyéni látogatókat is várunk.... Ezen kívül egy millenniumi hangulatot idéző Zsolnay kávézó nyitja meg a kapuit. Ez egy terasszal kávézóként fog megnyílni, rendezvénytérként, és egy idő után pedig á la carte étteremként is várja majd az érdeklődőket. .. Első körben egy próbaüzemmel fog megnyitni, amikor csoportokat fogunk fogadni, és természetesen az egyéni látogatókat is tudjuk csoportokba szervezni, úgyhogy az őszi próbaidőszak alatt minden érdeklődő el fog jutni a Millennium házába."

A vezérigazgató szavaiból az derül ki, hogy az épület egyelőre nem lesz szabadon bejárható, a belépést valamilyen regisztrációhoz kötik majd, és főleg gyerekcsoportokra számítanak, vélhetően azért mert belül még munkák folynak. Valószínűleg az étterem konyhatechnológiáját is majd csak ezután szerelik be, ezért szeptembertől csak a kávézó üzemel. Az is meglepő, hogy a Városliget történetét a zrt interpretációjában bemutató kiállítás nem látogatható szabadon, csak vezetővel.

A próbaüzem vagy tesztüzem kifejezést egyébként a Városliget zrt előszeretettel alkalmazza olyan objektumok átadásánál, amelyek félkész állapotban vannak. Így volt ez a Vakok kertjénél, ahol 7 hónapig tartott a "próbaüzem", illetve a kutyafuttatónál is, ahová csak az előzetesen meghívott szervezetek, illetve a sajtó képviselői mehettek mintegy két hónapig. A raktározási központ csupasz falait is átadták idén tavasszal, de ott a múzeumtechnológia beszerelése még napjainkban is folyik.

A bérelhető termekből álló ingatlanokról szóló cikkünk egyébként úgy látszik felkavarta a ligeti állóvizet, azóta a Liget projekt illetékesei minden fórumon cáfolni próbálják a városligeti ingatlanfejlesztések lényegét. Gyorgyevics ebben az interjúban is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a ház mindenki előtt nyitott lesz, szó sincs arról, hogy rendezvényközpont funkciója lenne. Pedig az étterem pályázati kiírásában az ő kollégái fogalmazták meg, hogy az épület alapfunkciója-vendéglátás és rendezvénytér, sőt egy 2016-os sajtóbejáráson Sághi Attila is rendezvényhelyszínként definiálta a megújuló Olof Palme házat.

A 3D-s terepasztal nem készült el, lesz helyette Városliget kiállítás

A Városliget zrt -nek úgy tűnik gondja támadt a beígért, Budapest aranykorát bemutató kiállítással is. Weboldalukon ma is ez a szöveg olvasható: " A tervek szerint a Millennium Házában több száz négyzetméteren várja majd a látogatókat a főváros aranykorát bemutató állandó kiállítás, amely egy több tucatnyi házat ábrázoló városmakett és az ahhoz kapcsolódó vetített képek segítségével idézi meg a századfordulós Budapestet. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével."

2017-ben Baán László azt nyilatkozta,  hogy a kurátorok kiválasztása is folyamatban van már. Az ő személyükről továbbra sem tudni semmit, mindösze annyi került nyilvánosságra, hogy a zrt 5 millió forintot fizetett Gerő András történésznek a kiállítási koncepcióterv elkészítéséért.

A századfordulós Budapestről szóló kiállítás megnyitásának egyelőre céldátuma sincs, addig az épületben egy ideiglenes Városliget- kiállítást láthatnak, szigorúan vezetővel azok, akiknek sikerül majd bejutniuk.

nyitókép: Boldizsár Ágnes

 

Városliget intézményei