Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Budapestnél pattog a labda a Városliget ügyében

Szokatlanul kompromisszumkész hangot ütött meg a kormány a Liget Budapest projekt ügyében. A miniszterelnöktől Fürjes Balázsig mindenki azt nyilatkozta: ha a fővárosiak nem akarják, nem lesz Liget Budapest. Márpedig a fővárosiak 7 éve nem akarják.

Nem volt előjele, hogy a projekt gazdája, az állami tulajdonú ingatlanfejlesztő cég, a Városliget zrt aggodalmaskodna a budapesti önkormányzati választások eredményének ismeretében a városligeti építkezések folytatása miatt. Magabiztos nyilatkozatok öntötték el a sajtót arról, hogy a fővárosnak már semmilyen jogi eszköze nincs, a projekt folytatódik, minden úgy jó, ahogy eltervezték, nincs itt semmi látnivaló, lehet oszolni.

Bár gyanús volt, hogy az építési engedélyek ügyében nem fejtették ki az igazság minden részletét, úgy tűnt az új főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek valóban nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja akasztani a 200 éves park tönkretételét. (Az igasághoz hozzátartozik, hogy a helyzet még így sem volt reménytelen, létezik ugyanis nem is túl bonyolult jogi megoldás az építkezések felfüggesztésére, és a keretszabályozás újraalkotására.)

Az eddig a kormányzati politika feltétlen támogatását élvező Városliget zrt-nél hétfőn kezdhetett leülni a hangulat, amikor a miniszterelnök a parlamentben,  az azonnali kérdések órájában váratlanul bejelentette:

"Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás."


Mivel 2016 és 2019 között összesen hat alkalommal szondázták a közvéleménykutatók a fővárosiak viszonyát a Liget beépítéséhez,  és minden alkalommal a projekt magas elutasítottsága látszott az eredményekből, Karácsony Gergely saját facebook oldalán rögtön rá is erősített korábbi ígéretére: újabb építmények helyett több zöldfelületet szeretne a parkban.

Időközben Baán László, a projekt kitalálója, és miniszteri biztosa érezhetően eltűnt a nyilvánosságból: helyette már kormánytagok, többek között Gulyás Gergely és Fürjes Balázs nyilatkoztak a Városliget lehetséges jövőjéről. Fürjes, aki eddig sosem szólalt meg a Liget projekttel kapcsolatban, szokatlanul nagyvonalú vállalást tett. Azt mondta, ha a főváros úgy dönt lehet, hogy menetközben is leállítanak építkezéseket. Ennek feltétele, hogy a fővárosi közgyűlés határozatban mondja ki, mely budapesti kormányzati beruházások folytatását kéri, és melyeket nem.

A döntés alapos mérlegelést igényel az új fővárosi közgyűléstől. A Liget projekt elemei közül az új  Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház, és az Innováció háza névre keresztelt régi Közelekedési Múzeum épületénél még egy kapavágás sem történt: ezek tehát könnyen elhagyhatók. Épül viszont a Dózsa György úti mélygarázs, a Néprajzi Múzeum szintén a Dózsa György úton, és beljebb a Ligetben, a volt Hungexpo telken a nehezen meghatározható funkciójú Magyar Zene Háza (nyitóképünkön). Ezek leállítása már erősen kétséges, hiszen az otthagyott torzók bontása,   és a terület visszaparkosítása a nem éppen pénzbőségben úszó főváros dolga lenne.

 

Új, épülő sétánynak útban lévő, átültetésre előkészített idős fa a Városligetben. fotó: adatkutyak.hu

 

Megfontolandó kérdés a park vagyonkezelői jogainak visszavétele is az állami tulajdonú Városliget zrt-től. Ehhez a parlamentnek törvényt kell módosítania. Jelenleg  zajlik  a parkrehabilitáció, a tervező Garten Studió kft-nek  érvényes szerződése van a Városliget zrt-vel. A teljes park átalakítására eredetileg a gigaprojekt több mint 300 mrd-jából mindössze 15 mrd-ot szántak, de már a kezdésnél látszott, hogy ez az összeg nem lesz elég. Ha Budapest visszaveszi az államtól a Városligetet, a parkrehabilitáció összegét is a fővárosnak kell előteremteni.

nyitókép: épülő zene Háza a Ligetben, adatkutyak.hu

 

 

Városliget intézményei