Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Életveszélyes helyzet a Műcsarnok mögött

Két olvasónk is jelezte, hogy tegnap délután kevésen múlott, hogy nem ütötte el őket egy tolató turistabusz a Műcsarnok mögött. Mi vasárnap ugyanígy jártunk. A buszparkolót minden előzetes értesítés nélkül lezárták, így a buszosok a Műcsarnok mögött, a gyalogosok között forgolódnak.

A Néprajzi Múzeum építési munkálatai miatt a Benczúr utca és a Damjanich utca között lehetetlen megközelíteni gyalogosan a Városligetet. A túloldalról, a 6-7. kerület felől érkeznek a legtöbben a parkba, sokszor kisgyerekkel, babakocsival, kutyával. Ráadásul év elején kialakítottak egy új buszmegállót is a Benczúr utcával szemközt, így a busszal, trolival érkezők is ezen a szakaszon igyekeznek elérni a parkot.  A gyalogosjárdát viszont elkerítették, így most csak az úttesten lehet haladni a Műcsarnok mögött.  Itt az eddigiektől eltérően azonban nem csak szemből, az Olof Palme sétány irányából érkeznek a hatamas turistabuszok, hanem ezen a szakaszon tolatnak, illetve itt igyekeznek megfordulni, ami korábban nem volt jellemző.

Mint kiderült, a problémát az okozza, hogy a Műcsarnok melletti buszparkolót minden előzetes értesítés nélkül lezárták. Így az oda, a parkolás reményében  behajtó buszok kénytelen megfordulni,  hogy visszajuthassanak a Dózsa György útra. Mivel a Hősök terét naponta több ezer turista keresi fel, nem meglepő a kialakult, balesetveszélyes közlekedési káosz.

A problémára a Nemzeti Fuvarozó Ipartestület is felhívta a figyelmet. Levélben fordultak Guller Zoltánhoz, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójához. Levelük szerint a Városliget zrt minden előzetes értesítés nélkül, közműépítési munkálatkra hivatkozva április 3-án lezárta a Műcsarnok mögötti buszparkolót. A turistabuszok számára, a Hősök terétől mintegy 2 km-re  (a Dózsa György út-Verseny utcai szakasza közelében) jelöltek ki parkolóhelyet. A lezárás információik szerint az év végéig tart.

A buszosok maguk is elismerik, hogy jelenleg csak szabálytalan parkolással, várakozásal tudják lebonyolítani a fel-és leszállást. Ehhez járul még az általunk jelzett,  tolatás, megfordulás, egyéb manőverezés, ami viszont a gyalogosokra nézve életveszélyes.

A fuvarozók szerint a kialakult állapot komoly károkat okozhat a beutaztató turizmusnak, ezért szakmai egyeztetést kezdeményeztek a közútkezelővel és a Városliget zrt-vel.

A teljes levél itt érhető el

 

Városliget intézményei