Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Cikkek

Itt a vége - védett történeti kert lehet a Városliget

Még el nem kezdett épületek nem épülhetnek meg, a Városligetet közparki funkciókkal kell megújítani, új építési szabályzat készül, és évszázados adósságot is törleszt a főváros, amikor megkezdi a Városliget védett történeti kertté nyilvánítását.

Megjelent a fővárosi önkormányzat honlapján a holnapi, Városligetről szóló előterjesztés teljes szövege. Ebben a közgyűlés kinyilvánítja, hogy a Városliget Budapest emblematikus közparkja, ezen túlmenően természeti örökségének kiemelten fontos része, ezért felújítása csak közparkként történhet.

A Magyar Nemzeti Galériának, valamint a még nem épülő két másik intézménynek - Városligeti Színház, illetve a Magyar Innováció háza - máshol kell helyet keresni, ezeket a főváros nem engedi a parkba építeni. (Emlékeztetőül: a Nemzeti Galéria miatt 71, az Innováció háza mélyépítési munkái miatt pedig 102 db fát kellett volna eltüntetni a helyszínről. )

Hogy a már épülőben lévő intézményekkel - Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, mélygarázs, illetve a szerkezetileg kész biodóm - mit kezd a főváros, az a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon alakulhat ki. Erre felhatalmazást ad a közgyűlés Karácsony Gergelynek. A Néprajzi Múzeumnál azonban az előterjesztés utal rá, hogy az Unesco világörökségi bizottsága több kifogást is megfogalmazott az épülettel, illetve az Állatkert területén készülő biodómmal kapcsolatban.

Ezenfelül új építési szabályzat megalkotását is kezdeményezik, amely lehetőséget ad arra, hogy a közparktól idegen épületek és funkciók ne terheljék többé a Városliget területét.

Az előterjesztés talán legnagyobb horderejű pontja a 4., melyben a közgyűlés kezdeményezni fogja a Városliget védett történeti kertté nyilvánítását. Ezzel évszázados adósságot törleszthetne Budapest, egyben megálljt parancsolhatna a mindenkori kormányok, és esetleges magánbefektetők építkezési kedvének is a 200 éves közparkban.

korábban írtuk