Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Beázott a két éve átadott Szépművészeti Múzeum

Eredetileg 8 mrd-re tervezték, végül 15 mrd lett a Szépművészeti Múzeum  Liget projekt keretében megvalósult rekonstrukciója, amelynek része volt a tetőszerkezet megújítása is. Ennek ellenére az épület vasárnap beázott, a víz műtárgyraktárat is elért.

2018 októberében nyitották meg a múzeum 1945 óta elzárt román csarnokát az érdeklődők előtt. Az ünnepélyes megnyitón Baán László, a múzeum igazgatója azt mondta, a munkálatok körülbelül 15 ezer négyzetmétert, az alapterület nagyjából negyven százalékát érintették: korszerűsítették az elavult fűtési rendszert, klimatizálták a kiállítótermek jelentős részét, felújították a tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket (múzeumpedagógiai helyiségeket, éttermet, ruhatárat) és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

A kivitelezést a Magyar Építő zrt végezte, idén a felújított épület Europa Nostra díjat kapott.

A járványügyi veszélyhelyzet feloldása után jelentette be a múzeum, hogy három hónap kényszerszünet után szombaton újranyitnak. Az Indexhez azonban egy múzeumi munkatárs levelet juttatott el, amelyből kiderült, hogy a román csarnok beázott, a falak is átnedvesedtek, valamint a pont a román csarnok alatti raktárban vízben állnak a műtárgyak.

A múzeum kommunikációs stábja elismerte, "hogy a csarnok a két sarkán ázott be, de szerencsére a károk nem jelentősek, a falfelületek kisebb részeken sérültek." Kérdésre azt is elmondták, hogy "a beázás egy műtárgyraktárt is érintett, ott néhány műtárgy kis mértékben megsérült, ezek restaurálással helyreállíthatóak."

A Katasztrófavédelem az Index megkeresésére elmondta, hozzájuk nem érkezett bejelentés a vasárnapi vihar után a Szépművészeti Múzeumból, vélhetően a beázást csak később vették észre a munkatársak.

Az intézmény tegnap délután közölte, hogy a múzeum igazgatója, Baán László elfogadhatatlannak tartja a frissen felújított épület beázását, ezért a "legjelentősebb hazai építésügyi minőségellenőrzési szervezet, az  Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMI) bevonásával vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mi okozhatta az épület beázását." A román csarnok egyelőre nem látogatható, bár erről a múzeum oldalain egyelőre nem tájékoztatták a közönséget.

Emlékeztetőül: a 2018 októberi megnyitón Baán László azt is elmondta, hogy a Szabolcs utcai Raktározási Központ 2018 végére készül el, 2019 elején megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, és a közönség már 2019-ben birtokba vehetia látványraktárakat. Ez a mai napig nem történt meg, sőt a megnyitás új dátumáról sincsenek hírek.

forrás: https://index.hu/kultur/2020/06/19/kiderult_hogy_mutargyak_is_elaztak_a_szepmuveszetiben/

 

Városliget intézményei