Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Sörpadok és csókkamera várja majd a szurkolókat a nemzeti emlékhelyen

"Ne gördeszkázz a Hősök terén" - dörrent rá a Magyar Nemzet publicistája 2009 augusztusában a magukról megfeledkezett fiatalokra, és az akkori városvezetésre, amely a "szakrális helyeket" méltatlan célra engedi használni.

A dörgedelem szerint a Hősök terét - melyet a kormány 2001-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánított -  az emelkedettség és méltóság helyett akkoriban a 8-10 gördeszkás által megtestesített "magyarságot züllesztő" várospolitika uralta. A feddés rövid úton meghallgatásra talált, a gördeszkásokat kiebrudalták a Hősök teréről, igaz úgy,. hogy a Pecsa mellett építettek nekik egy szuper pályát. Zárójel: ezt majd az új Nemzeti Galéria építésekor elbontják, és hiába könyörögtek a deszkás szervezetek, nem kapnak helyette újat a Városligetben. Bár a világegyetem legjobbjaként beharangozott városligeti nagyjátszótéren majd kialakítanak számukra valamit (a pontos tervek természetesen titkosak, és nem egyeztették a szervezetekkel sem), de kétséges, hogy a pici gyerekek között száguldozó deszkavirtuózokat az anyukák meddig fogják tolerálni.

Ilyen előzmények után némileg meglepő, hogy tegnap maga Tarlós István főpolgármester jelentette be a Nemzeti Sportnak adott interjújában: a 2020-as foci eb alatt a nemzeti emlékhely státuszú Hősök terén, illetve a Városliget közpark belsejében haladó Olof Palme sétányon szurkolói zónát alakítanak ki. A két helyszínre több mint 40 000 futballfant várnak.

A zóna két részből áll majd: A Futballfalut az Olof Palme sétányon húzzák fel,  az óriáskivetítős terület pedig a Hősök terét foglalja el. A Futballfalu  programokkal, sportrendezvényekkel, vásársorral, etetéssel-itatással várja majd az érdeklődőket, a Hősök terén pedig koncerteket hallgathatnak, de a minden bizonnyal nélkülözhetetlen csókkamera, tánckamera, minifoci, Teqball, csocsó, lábteniszpálya is a vezérek szobra előtt kap helyet. Tervben van még egy VIP-zóna kialakítása is a közelben, ami az UEFA-család, a kiemelt partnerek és meghívottak számára biztosít majd magas színvonalú szórakozást.

Vurstli vagy nemzeti és kegyeleti emlékhely a Hősök tere?

A nemzeti emlékhelyek használati rendjéről szóló kormányrendelet elsősorban állami ünnepekhez kötődő és protokolláris célú rendezvényeket engedélyez a Hősök terén. Természetesen nem tiltott, hogy más jellegű,  pl. kulturális eseményeket is tartsanak a területen, de a jogalkotó egy másik, a kulturális örökség védelméről szóló törvényben kiköti, hogy "A nemzeti emlékhelyek védelme... kiterjed a nemzeti emlékhely és a kiemelt nemzeti emlékhely méltóságának megőrzésére és a méltó megemlékezés feltételeinek biztosítására, az emlékhely történelmileg hiteles, egységes arculatának és műemléki megjelenésének fenntartására és biztosítására..."

 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Hősök terén nem csupán a Honfoglalás és az államalapítás monumentális emlékműve áll, de itt találjuk az 1929-ben felavatott Hősök emlékkövét is, mely a háborúkban elhunyt magyar katonák jelképes sírja, és mint ilyen, a hangzatos nevű Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság fennhatósága alá tartozik. Egyelőre sem ők, sem a Nemzeti Örökség Intézete nem szólalt meg a Hősök tere tervezett használatával kapcsolatban.

 

"A védelem kiterjed  a nemzeti emlékhely méltóságának biztosítására" - szurkolói zóna a 2018-as vb-n, Moszkvában.

 

Lesz-e valaha újra park a Hősök terén?

Sajtótájékoztatón jelentette be Baán László 2015 őszén, hogy a Hősök tere néhány éven belül megújul. A miniszteri biztos akkor az 1938-ban, az Eucharisztikus Kongresszusra készülve lekövezett térre újra zöldfelületet, fákat és szökőkutakat ígért. Ugyanezt a tervet karolta fel és gondolta tovább 2016 szeptemberében a frissen kinevezett miniszteri biztos, Persányi Miklós is egy sajtóbeszélgetésen.

Most viszont úgy tűnik, sem a kormánynak, sem a fővárosnak nem érdeke a Hősök tere újraparkosítása, hiszen mint látszik, a jogszabállyal egyáltalán nem harmonizáló tömegrendezvényekre akarják a jövőben használni.

Ugyanilyen aggályos az Olof Palme sétány vurstlivá alakítása is.  2013-ig, a Liget törvény benyújtásáig, a szakma és a politika is egyetértett abban, hogy a Városligetet tehermentesíteni kell a nagyrendezvényektől. Többször megfogalmazta ezt a Főkert aktuális vezetése csakúgy, mint Zugló akkori polgármestere, Papcsák Ferenc. A Liget projektet levezénylő Városliget zrt pedig zéró emissziós, azaz autók nélküli parkot ígért a fővárosiaknak. Úgy látszik mára minden szereplő megfeledkezett korábbi ígéretéről, a Ligetben pedig állandósulni látszanak a tömegrendezvények.

 

 

Városliget intézményei