Majdnem 2 mrd-ból épül a promenád második szakasza

A Műcsarnok és a Városligeti Színház - azóta egyébként törölt - építési helye között épülő,  promenádnak nevezett térkővel burkolt sétány második szakaszának kivitelezési pályázatát egyedüli indulóként nyerte egy Tiborcz István üzlettársához köthető cég.

Aki valódi zöldfelületet várt a hajdani Dózsa György úti parkoló helyén, annak csalatkoznia kellett. A promenádnak nevezett átmeneti zóna gyakorlatilag azért jött létre, hogy helyet adjon a Dózsa mélygarázs lehajtóinak, szellőzőinek és liftjeinek. A rendkívül forgalmas, szennyezett levegőjű és zajos Dózsa György út melletti sáv soha nem lesz a Ligetbe járók kedvenc helye, pihenésre, lazulásra nem is alkalmas. A mélygarázs tetejére terített gyepszőnyeg ráadásul úgy van kialakítva, hogy ne lehessen rálépni. (A Ligetben egyébként egyre több az ilyen zöld sáv, amit úgy ültetnek körbe alacsony cserjékkel, hogy megközelíthetetlen legyen. Erről majd egy másik cikkben)

 

Funkciója tehát a promenádnak nincs, és most, hogy a Városligeti színház nem épül meg, már értelme is kevés - nem vezet ugyanis sehová. Ennek ellenére a második szakaszt is elkezdték kialakítani, a kivitelezésre a pályázatot egyedüli indulóként a Tiborcz István üzlettársához, Paár Attilához köthető cég nyerte el. Majdnem 2 miliiárdért 7400 nm-t térköveznek, lesz gyepszőnyeg is 2400 nm-en, ezenkívül 110 örökzöldet és lombos csemetét ültetnek, és persze lesznek padok és szemetesek is. Készülnek a Néprajzi átadására.

Közben a tavaly átadott első szakaszon fel kellett szedni egy darabon a gyepszőnyeget, a munkások elmondása szerint az öntözőrendszerrel van gond. Az első szakasz egyébként már eleve csökkentett költségvetéssel épült meg, a tervezőnek újra kellett gondolni az eredeti elképzeléseket. A látványterveken még 3 vízmedence szerepelt, ezekből végül egy valósult csak meg, de láthatóan utcabútorból is kevesebb van az eredetileg tervezettnél.

 

Városliget intézményei