Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
GERARD BOHÓC

Eredeti nevén Goudsmit Gerard Alfons (1880-1943), odesszai származású bohóc, a Liget népszerű alakja. 1912 –ben szerződött a Beketow cirkuszhoz, letelepedett Pesten és felvette a magyar állampolgárságot. Haláláig cirkuszi bohócként dolgozott.

GLORIETTE

A mai Hősök terén található Artézi kút fölé 1885-ben emelt, Ybl Miklós által tervezett ivókút. 1896-ban elbontották, ma kilátóként szolgál a Széchenyi-hegyen

GROSSINGER LEOPOLD

Levéltári források szerint az ő nevéhez köthető a Vurstli alapjainak megteremtése. Grossinger 1810-ben szerződést kötött Pest városával, melynek értelmében 2 évre bormérési jogot kapott a Városligetben, és hogy üzletét még jobban felvirágoztassa kocsmája mellett egy lovak által hajtott körhintát is felállított.

GUNDEL ÉTTEREM

Gundel Károly (1883-1956), a bajor származású legendás vendéglős família leszármazottja 1910-ben vette át a népszerű városligeti étterem, a Wampetics üzemeltetését.Fénykorát a 30-s években élte, amikor egyszerre 13 szakács és 52 pincér dolgozott nála. A vendéglő kertjében elkülönített részek várták a nagyobb magántársaságokat, egy külön terasz pedig a fővárosi társasági élet elitje számára volt fenntartva. Az étlapon elsősorban a magyar és a francia konyha remekei, valamint Gundel Károly saját kreációi - a Gundel-palacsinta, Somlói galuska, Liget-saláta - szerepeltek. A sikeres vállalkozás 1925-től a Royal, 1927-től pedig a Gellért Szálló éttermét is üzemeltette. Ma is a Városliget legpatinásabb étterme.

GYERMEKSZÍNHÁZ

Kratochwil Ferenc tanító és zongoramester 1870-ben megnyílt, döntően német nyelven játszó gyermekszínháza a Városliget szélén állt. A vállalkozás nem volt sikeres, ezért 1872-ben az épületet lebontották. Anyagából a mai Klauzál téren épült fel Miklósy Gyula Népszínháza, Pest második magyar nyelven játszó színháza.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei