Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
OCSKAY LÁSZLÓ EMLÉKHELY

Roth János alkotása, A Városligeti körúton tekinthető meg, nem messze a Kis Botanikus kerttől. Ocskay László szolgálaton kívüli magyar királyi százados (1893-1966). 1944-45 fordulóján 2500 zsidó életét mentette meg, neki köszönheti életét többek között Kadosa Pál zeneszerző, Kabos Ede kardvívó és Ráday Imre színész is. Horthysta katonai múltja miatt 1947-ben kénytelen volt elmenekülni Magyarországról, az USA-ban halt meg 1966-ban. Göncz Árpád köztársasági elnök 1996. október 23-án posztumusz arany érdemrendet adományozott részére, 2002-ben Izraelben a Világ Igazai közé fogadták. Emlékművének 2008. évi felállítását egyik megmentettjének magánkezdeményezésére a Budapesti Városvédő Egyesület vállalta. A Budapest Galéria az egyesület kérésére kőraktárából díjmentesen átengedett néhány követ, ezekből készült a pad és az oszlop.

OLOF PALME EMLÉKKŐ

Varga Imre alkotása, az Olof Palme sétány elején áll. Olof Palme svéd politikus, 1969 és 1976, valamint 1982 és 1986 között Svédország miniszterelnöke. 1986. február 26-án Stockholmban merénylet áldozata lett. Az alkotás kb. 80 cm nyers sziklatömbön kb. 60x120 cm-es bronz fejdomborműves tábla.

OLYMPIA VARIETÉ SZÍNHÁZ

1896-ban a Vaudeville Színház épületben nyílt meg. Főleg egyfelvonásos vidám darabokat játszott, sokan úgy tartották, hogy itt született a magyar brettli (harsány, ripacskodó vásári, színjátszás). Néhány év múlva helyébe lépett a Dalos Színház.

OMNIBUSZ

Ló vontatta közforgalmú közlekedési eszköz, az autóbusz és a trolibusz őse, a városi tömeg-közlekedés legrégibb eszköze. Pest első omnibusz-járatának megszervezése Kratochwill János vendéglős nevéhez fűződik. Az 1830-as évek elején két kávéháza volt: az egyik a pesti kereskedőtestület székházában (mai Széchenyi tér), a másik a városligeti Páva szigeten. 1832 tavaszán kérte a városi tanácsot, hogy két kávéháza között reggel 6 -tól este 18 óráig félóránként rendszeresen közlekedő társaskocsit indíthasson. Az omnibuszok 1929-ig közlekedtek Budapesten.

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS KIÁLLÍTÁS

Az 1867-ben újjáalakított Iparegylet kezdeményezte, hogy rendezzenek „Magyar Általános Kiállítást” a Városligetben. A kiállítás célja és feladata a hazai gazdaság és termelési kultúra minden ágának alapos bemutatása, leltárba vétele és szélesebb körben való megismertetése volt. Az 1885-ben megrendezett kiállítás szervezését 61 tagú bizottság irányította. A szigorú előzsürizési folyamat részeként azt vizsgálták, hogy az egyes cikkek teljesen vagy legalább meghatározó részeikben a magyar korona területén állíttattak-e elő. A pótkiállításokkal együtt 300 ezer m2 összterületen a magyar kiállítók mellett 200 külföldi cég is bemutatkozhatott.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei